söndag, april 29, 2012

Värmepump en lönande affär!


För fem år sedan satt jag in en frånluftvärmepump. Den typen förbättrar luftkvaliten avsevärt inomhus och spar värme. Varje horisontellt streck är 10 kWh. Som synes ligger elen på ca 10 kWh per dag sommartid och maxar runt 65 kWh den kallaste vinterdagen. Till saken hör att gäststugan värms enbart med el. Som ni ser var det oerhört kallt 2010 och 2011; Dvs inga normala år. Värmepumpen spar dock mer än 15 kWh per dag. 2012 har det varit ganska varmt och därmed besparingen större.


Tittar vi enbart på fördelningen ser man att värmepumpen går mellan 3 kWh på sommaren till max ca 35 kWh en kall vinterdag. Totalt sett ligger uppvärmningen av huset 110 kvm på ca 5.500 kWh per år.

Värmepumpar är en lönande syselsättning om man tänker rätt och intre drar på sig för stora investeringar. En pump håller inte mer än 15-20 år vad än din försäljare säger. Så använd inte längre tider för att kunna räkna hem investeringen.  Den här typen av värmepumpar behöver vattenburna värmesystem så det kan ev tillkomma. Men allt är tyst och ingen lukt från elelement etc.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar