tisdag, april 24, 2012

Bra beslut om nya Frustunahemmet i Gnesta

Ja kanske någon undrar över rubriken men Liljedalshemmet har nog gjort sitt snart. Nu handlar det om nya Frustunahemmet om denna markering tillåts! I dagens Sörmlands Nyheter har reporterna Karl Olsson lagt ner ett förtjänstfullt arbete att förklara det pussel, som måste till för att säkra den framtida äldreservicen i Gnesta.

Efter att vi läst beslutshandlingarna till dagens socialnämnd blev vi dock ganska intresserade av hur man från förvaltningen hade tänkt att ro denna sega potatis i land. För en seg potatis har det varit både för allians och rödgröna. 2011 var väl heller inte bästa året för att föra detta mål i land. Men den nya ordföranden i nämnden Birgitta Brus eller 1:e v ordförande Bengt Landin kan knappast belastas för detta. Så ej heller alliansens förträdare 2:a v ordförande Ingrid Jerneborg. Mitt upp i allt detta så fick även socialförvaltningen en ny chef i form av Magnus Johansson.

Som allmänhet har man ju rätt att deltaga i nämndernas olika beslut i den mån sekretess inte gäller. Eftersom dagens beslutsunderlag var tämligen undermåligt styrde vi intresserat kosan till nämndens överläggning. Men efter ett antal diskussioner och ajourneringar visade det sig att merparten kunde enas om ett gemensamt beslut i endräkt. Ja centerpartiet har ju tidigare föreslagit en ny byggnation men i övrigt blev åsikterna samstämda, vilket utgör en styrka för socialförvaltningens fortsatta arbete.

Själv i en begynnande ålderkarriär har man ju varit ganska oroad över tillgången till platser för äldre seniorer. Antalet platser har ju totalt sett minskat i Sverige men närmare 20% när samtidigt allt fler blir äldre. Härvidlag skiljer sig dock min egen övertygelse och de rödgröna, som flaggar för ett lägre behov.

Beslutet blev nu att "Uppdra till Gnesta Förvaltnings AB att i samverkan med Landstinget Sörmland ta fram ett nytt avtalsförslag, som innefattar ombyggnad av två avdelningar inkl nytt kök", så att ett bra ekonomiskt underlag finns för KF beslut. Denna lösning, där halva nuvarande Liljedalshemmet fortsättningsvis kommer att användas för tjänstemannabruk, är mycket tilltalande. Då finns det även en utbyggnadsreserv för äldrevården.för framtida utmaningar.

Genomförandet kommer dock inte att bli helt enkelt, som det pussel Karl Olsson beskriver. Det blir en stor utmaning för socialchef och presidium, att ro detta i land för omsorgen om våra äldre. Ibland känns det märkligt likt ett pusselspel, ni vet från förr, där även den tomma rutan är upptagen.

Vi önskar nämnden framgång med sitt värv och noterar för övrigt att den nya ordföranden Birgitta Brus skötte sitt fögderi med både diplomati och ackuratess!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar