söndag, april 22, 2012

Fransk nepotism

Dagens franska val bedöms av DN, att tas hem av vänstersocialisten François Hollande, som tidigare var gift med förra valets socialistiska kandidat Ségolène Royal. Hon förlorade mot nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy, som egentligen heter Nicolas Sárközy. Hans namn uttalas av engelsktalande som tsar-cosy, ganska tonlöst låtande väldigt trevligt men inte alls som det franska uttalet med betoning på ändstavelsen.

Nåväl Hollande lever numera tillsammans med Paris-Matchs tidigare politiska reporter, 47-åriga Valérie Trierweiler. Om han vinner till slut, så kommer premiärministern förmodligen att heta Martine Aubry, som är dotter till den förre socialistledaren och EU-kommisionären Jacques Delors.

Intrikata nätverk, som sagt inom familjerna och något som knappast skulle harangeras i Sverige. Hollande är för övrigt en politisk broiler men har aldrig varit minister. Något som ligger honom i fatet. Vem som är bäst för Frankrike och EU har vi dock ingen aning om. Frankrike lider av stora budgetunderskott samtidigt, som det i dagarna rapporterades att den tyska industrin trots Euro-krisen mm går som tåget. Tyskland går ju oxo till val 2013.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar