måndag, april 23, 2012

Gnesta centrum behöver ett lyft


Är rubriken på en insändare i torsdagens Sörmlands Nyheter. På webb-kommentar från Wäinö Andersson(S) inser man raskt att det där med investeringar, avskrivningar och driftkostnader för en del är obegripliga siffror. För egen del efter mer än 10 år i Gnesta Hem och Gnesta Förvaltnings AB så blir det inte alls så konstigt. Köpet av centrum för 45 miljoner minus försäljningssiffran 38 miljoner till Gnesta kommunkoncern - 7 miljoner kr, hamnar i kommunens balansräkning. Det påverkar varken kommunens investeringar (tillfälliga utlägg) eller kommunens driftkostnader (vad det kostar varje år att driva kommunen). Däremot påverkas kommunens soliditet i visst avseende. Men eftersom denna efter alliansens styre legat runt 32% finns det knappast någon ko på isen. Avskrivningen på 7 miljoner berör kanske soliditeten med en 0,5%. Dvs helt obetydlighet i sammanhanget.

Om det finns ett eftersatt underhåll på 15 miljoner kr för centrumfastigheterna, så läggs detta ut under ett antal år precis som vi gör med Gnesta Hem. Koncernen lägger redan ut runt 10 miljoner varje år på underhåll och reparationer. Kostnaden för detta drabbar då hyresgästerna.

Påståendet att 45 miljoner var 7 miljoner för mycket kan man aldrig säga. Varför man har valt att göra en avskrivning på 7 miljoner från kommunens sida är ju för att hyresgästerna inte skall drabbas av för höga hyreshöjningar. Det kan väl heller inte ligga i sossars intresse med att folk får för höga hyror eller eftersatt underhåll med dålig standard i sitt boende?

Idén som vi talat om nu under hela Gnestas 20-åriga historia kan bli verklighet i och med att kommunen nu har full kontroll av centrum och har avfärdat ev nya riskkapitalbolag, som ägare. Det kan säkert kännas surt för en sosse, att det var alliansen, som kom med de fräscha idéerna - men sätt nu fart så att vi äntligen kan realisera det vi faktiskt talat om under två decennier.

Här kan man läsa insändaren i orginal:http://gnestaalliansen.blogspot.se/2012/04/gnesta-centrum-behover-ett-lyft.html

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar