fredag, november 25, 2011

Miljardsmäll för Örnsköldsviks kommun

Det kommunalägda Öviks Energi har under de senaste åren gjort mycket stora investeringar i bland annat ett kraftvärmeverk och utbyggnad av fjärrvärmenätet. Kalkylerna visade på positivt resultat strax efter start, men i stället har det blivit minus i resultatkolumnen.

"Bolaget har haft för litet kapital för så stora investeringar, säger kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström(S)". Enligt kommunalrådet är konkurs inget alternativ och kommunen kan få fram en miljard kronor om det behövs.

Örnsköldsvik är ekonomiskt sett ungefär 2,5 gånger större än Gnesta kommun. Med ganska god kännedom om den senare kommunens ekonomi och möjligheter skulle ett upptaget lån på en miljard kronor kosta lika mycket i räntor och avbetalningar varje år, som en stor del av äldreomsorgen i Gnesta.

Skall underskottet täckas med skattemedel motsvarar detta en höjning av kommunalskatten med kanske dryga kronan bara för detta. En således mycket tuff uppgift för Ö-vik. Ibland kan det kännas befriande att bo i en kommun, som har en soliditet på 35%.

Sensmoralen av detta är att inte ta för stora risker med kommunala bolag även om syftet är gott.

Vi har redigerat denna kria eftersom det fanns ursprungliga felaktigheter.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar