tisdag, november 15, 2011

Gnesta saknar politisk ledning

Gårdagkvällens kommunfullmäktigemöte gav klart besked om, att Gnesta kommun saknar politisk ledning. Den nya majoriteten bestående av framför allt (S) och (MP) har ju fortfarande inte kunnat ena sig om någon ny ordförande i Socialnämnden. Något som är ganska skrämmande eftersom den stora frågan om Liljedalshemmet - inte hanteras!

Vi, som är ledamöter av kommunstyrelsen, har ju under året observerat, att de stora och viktiga framtidsfrågor, som borde diskuteras och beslutas, helt saknats under året. Visserligen finns många ärenden behandlade - men alla av rutinkaraktär. Det enda den nya majoriteten lyckats åstadkomma är att ordet valfrihet tagits bort i alla handlingar. Man kan lätt säga att den politiska utvecklingen står stilla förutom den av mer gammelsocialistisk art!

En känsla som blir starkare dag för dag är att alla viktiga ärenden slammats upp och bordläggs i den socialdemokraternas arbetarkommun. Dvs hos en icke vald församling till kommunen. Detta är än mer skrämmande och givetvis högst odemokratiskt! Är det månne Berit Sjölander, ordförande i arbetarkommunen, som bestämmer i Gnesta?

Det som nu händer (eller inte) inom socialnämndens område är just allvarligt! Socialchefen, som slutar vid årsskiftet för att tillträda en kommunchefstjänst i en annan kommun, har givetvis annat i tankarna. Samtidigt överger Tom Jansson(S) sitt uppdrag i mitten av oktober och avflyttar från orten. Det viktiga sammanträde, som skulle ha hållits i oktober för att diskutera framtidsplan och Liljedalshemmets vara eller inte vara, ställdes ensidigt in av den avhoppande ordföranden.


Således en skrämmande nonchalans både mot övriga politiker som äldre sjuka invånare.

Liljedalshemmet
Nu har fråga om Liljedalshemmets vara eller inte vara hamnat i en synnerligen akut situation, vilket kanske inte alla fattat. Inga breda politiska diskussioner har varit för handen, vilket just varit kännemärket i kommunen vid tidigare stora ekonomiska beslut. Nuvarande kontrakt med Landstinget går ut den sista december. Det finns endast ett kommunfullmäktigemöte och ett socialnämndsmöte kvar före årsskiftet. Eftersom besluten måste vinna laga kraft innan ny förhandling med Landstinget kan ske, börjar tiden rinna ut -om den inte redan gjort det.

Den nya majoriteten missköter således grovt denna fråga. Bengt Landin(MP) är ju vice ordförande och den från majoriteten, som får det angenäma uppdraget, att axla den flyende Janssons mantel. Men har han verkligen förstått det allvarliga i situationen. Det verkar inte så, att döma av gårdagskvällens interpellationsdebatt om inställda sammanträden och saknad ledning.

Varseblivningen är en bristvara på många håll. Inte ens den lokala pressen klarar av att referera kommunens just nu viktigaste fråga. Eller man kanske inte vill eller förstår inte den allvarliga situationen. Alla äldre jag träffar ställer sig synnerligen frågande till att Liljedalshemmet läggs ner! Skall det skapas en spökruin mitt i Gnesta?

Eftersom det finns flera handlingsalternativ kring Liljedalshemmet och ytterligare en politisk sfär (Landstinget) är inblandad liksom två olika förvaltningsbolag samtidigt som dead-line är den sista december, så är det många beslut, som måste fattas i olika rum. Nuvarande förhalande tyder ju uppenbarligen på avsaknad av handlingskraft och förmåga hos Gnesta kommuns politiska ledning.

Som jag tidigare skrivit på denna blogg är det min grundade mening att Liljedalshemmet skall byggas om för att klara dagens och morgondagens krav på god vård i livets slutskede. Alla andra alternativ blir ett stort spel med äldre och sjuka, som insats. Anläggningen skall förvärvas av kommunen. Kontraktet måste tecknas före den sista december av kommunchefen.

Den styrande politiska eliten får sluta med sin törnrosasömn och återkomma till verkligheten.


Om nu inte (S) är beslutsfäiga, så borde (MP) och Bengt Landin ställa upp. Vi inom alliansen hjälper gärna till, att värna om de äldre och sjuka!

Personligen är jag ganska övertygad om, att Bengt Landin hellre vill bli förknippad med skapandet av Gnesta-revyn och sitt långa kulturella arbete i bygden, än den tf ordförande i socialnämnden, som la ner Liljedalshemmet!

När kommunen byggde äldreboendet Ekhagen i Björnlunda så var det endast Miljöpartiet, som var emot. Det finns nu chans för sagda parti att revanschera sig bland Gnestas seniorer!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar