tisdag, november 29, 2011

Massivt datorhaveri i Sverige

SBAB, Apoteket, Bilprovningen, Stockholms stad och ett femtiotal andra organisationer har datorhaverier. Ett känt IT-företag kan inte säga när problemen är åtgärdade. Man vill heller inte berätta vilka som drabbats, men allt fler samhällsviktiga tjänster visar sig vara påverkade.

Utöver de ovan nämnda finns förmodligen fler samhällsviktiga aktörer. För ett antal år sedan hade jag tillfälle att besöka ett av detta företags större IT-centraler i Stockholms-trakten. Som gammal IT människa undrar man ju lätt vad som gått riktigt snett? Enligt senare uppgifter rör det sig både om programvarufel som maskinvara. Låter lite märkligt att det skulle påverka så många kunder! Kanske ny programuppdatering av hårddisksystemet?

- En massiv diskkrasch?
- En stordator, som fått elfel
- Skraltig strömförsörjning
- Misslyckad uppdatering

Diskkraschar förekommer men motsägs av kravet på redundans dvs back-up system eller parallella disksystem. Tyvärr kan det ta ganska lång tid att återskapa rätt information från robotbandmaskinerna. Nu verkar allting ha gått i stå och då talar det mer för problem med kommunikation eller strömförsörjning gemensamma nämnare för alla datorsystem. För jag kan inte tänka mig att företaget lagt alla sina kunder i samma korg dvs på samma superdisk. Det vore ansvarslöst.

Jag satsar en slant på problem med strömförsörjningen - det kan ta tid att ordna. Diskar är ju plug-in vara. Men situationen är givetvis allvarlig särskilt om folk inte kan få ut sin medicin. Många låntagare kan drabbas ekonomiskt när det inte går att få lån etc.

Men samhället har med tiden blivit allt mer sårbart. Vi kan ju inte ens till nöds försörja oss själva numera i landet om det skulle inträffa en omfattande världskris. Våra gamla stora lager av olja och bensin är nedlagda. Våra teleförbindelser är inte hårdgjorda längre. Försvaret är bara en skugga av sitt forna jag. Varje gång något oväntat inträffar så vaknar många upp yrvakna; var det så dåligt!?

I marginalen kan nämnas, att alliansen i Gnesta kommun hade tänkt att bygga ett nytt hus för brandväsende och för IT-enheten. Den senare finns nu i synnerligen provisoriska lokaler. Skulle något inträffa så är det givetvis oxo inget vidare för Gnesta kommuns invånare. Nu verkar dock detta projekt ha gått i stå, som så mycket annat!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar