torsdag, november 03, 2011

Den grekiska tragedin II


Våren 2010 skrev vi på denna blogg om den grekiska tragedin II. Dvs den som uppstått tusentals år efter den gammalgrekiska. Aldrig kunde man för ett år sedan inse att Grekland levt så rejält över sina tillgångar, att man var mer än konkursmässig redan då. Så svårt att det synes irreparabelt inom rimlig tid!

Det politiska spel, som nu spelas upp måste skicka dåliga vibrationer till Europas väljare. Att politiker kan bedriva god och bra politik i framgångstider med ekonomisk expansion, synes de flesta vara ense om. Men hur fungerar det i krishantering? Uppenbarligen synnerligen dåligt! Att de stora ledarna nu måste träffas i princip varje vecka är ju ett tydligt svaghetstecken.

Grekland, som ju har bedragit sig in i eurosfären, fortsätter sin minst sagt oansvariga och infantila beteende genom att nu rösta om: "Om man vill ha den erbjudna hjälpen". Man har ju redan fått ut avsevärda belopp av europeiska skattebetalare, så detta referendum är högst märkligt. Dessutom ändrar omröstningen inget i sakfrågan: Grekland är redan ruinerat. Landet får sedan likt den grekiska mytologins fågel Fenix möjlighet att resa sig ur askan med stöd av Drachmern!

Uppenbarligen kan man inte hantera Grekland och grekisk politik enligt normala europeiska normer. Därför är det högst pregnant av Merkel och Sarkozy, att nu ställa ultimativa krav på Grekland. Inte en dag för tidigt!

Det slutliga scenariot, enligt vårt förmenande, torde bli att Grekland får lämnas åt sitt eget öde. Det finns ingen anledning att riskera Europas eller världens stabilitet för ett land, som innefattar 2% av EU:s budget. Eurozonen och EU får nog koncentrera sig på att Italien och ev Spanien drabbas av samma ekonomiska öde. I Spanien finns det politisk kraft att hantera problemen dock i Italien knappast för närvarande.

Sedan kan man alltid ifrågasätta om EU kan svara upp mot att stimulera ökat välstånd hos medlemsländerna. Idag synnes EU mest bestå av tusentals högt avlönade tjänstemän och inte minst massor av politiker med skyhöga löner, som flyger flera gånger i veckan till Bryssel och spär på nedskitningen av atmosfären.

För de länder, som idag står utanför EU i Europa Schweiz och Norge, går det ju ganska bra för. Då Sverige varje år betalar över 20 miljarder kr till EU, vilket en stor del utgör stöd till de svaga jordbruken på kontinenten, kanske det skulle vara mycket bättre att avstå från detta medlemsskap.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar