lördag, mars 31, 2012

Väntetider i den sörmländska sjukvården

Det finns uppsatta riktlinjer från socialstyrelsen på hur länge man skall behöva vänta på läkare, undersökning och specialistutlåtande.

Vårdgarantin i Sörmland (Stockholm)

Vårdgarantin, så funkar det!

Garanterad tid för besök och behandling

För dig som patient innebär vårdgarantin att du ska få tid för besök och behandling inom bestämda tidsgränser. Vårdgarantin reglerar inte om vård ska ges eller vilken vård som kan komma i fråga.
Akutvård
Den akuta vården berörs inte av vårdgarantin. Blir du akut sjuk eller skadad får du vård så fort som möjligt.

Vårdgarantin innebär:

Vårdgarantin
I Stockholm=0 – Kontakt med vårdcentralen samma dag
Behöver du träffa läkare på vårdcentralen ska du få en tid inom sju dagar
I Stockholm=5 – Läkarbesök på vårdcentralen inom sju dagar
Om du efter medicinsk bedömning på vårdcentral behöver specialistvård ska du få tid så snart som möjligt, men senast inom 90 dagar
I Stockholm=30 – Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar
Om du efter medicinsk bedömning på vårdcentral behöver specialistvård ska du få tid så snart som möjligt, men senast inom 90 dagar
I Stockholm=90– Behandling påbörjad inom 90 dagar
Det är ju tur att denna tågordning inte gäller akutvård, då skulle förmodligen de flesta patienterna ha avlidit eller behövt en psykiatriker i stället. Min erfarenhet av denna lustiga väntetid är att den innehålls inte alls.

2009 fick mina diskbråck i nacken fick vänta 90 dagar på röntgen och 120 dagar på specialistutlåtande. Då hade man således tillbringar 120 dagar i sängen. I väntan på åtgärd.

Nu är det likadant igen. Före jul började det hela och jag väntar fortfarande på röntgen efter 95 förflutna dagar och tonvis med medikamenter. Nu har Eskilstuna lovat att det skall kunna ske inom två månader fr o med idag dvs närmare 155 dagar något som Stockholm lovar att klara ut på 30 dagar. Den senare tiden  kan man tycka är en mer mänsklig väntetid.

Under tiden stoppar man i sig den ena mer farliga medicinen än den andra till stora kostnader för medicin och mänskligt lidande.

Tänk om det inte fanns någon väntetid alls! För kön är ju fullständigt onödig. Jobbar man bort kön något år så kommer man i det nya läget att kunna producera lika mycket vårdtimmar som man gör idag. Enda skillnaden är väntetiden.

Min tro är att Landstinget med denna väntetid kan sålla bort ett antal personer, som avlider av sina sjukdom och därmed får man ett färre antal patienter att behandla. Det låter tämligen krasst men vi kan inte se något annat motiv för den högst onödiga väntetid! För hustruns del, som oxo behöver behandling har hon nu väntat i 180 dagar - enligt påstådd garanti 90 dagar!

Landstinget Sörmland kan uppenbarligen inte leva upp till sina garantier. Det kan man knappast tycka är ok m h t hur mycket skatt man betalar årligen till Landstinget. Något måste man väl få för den miljon man satsat på Landstinget de senaste 15 åren. Bussarna som fanns tidigare mellan Gnesta och Mariefred har ju numera även de försvunnit, vilket borde ge mer pengar till sjukvården.
.
Nej det kanske blir betydligt bättre om Gnesta kommun tillhör Stockholms Landsting, som uppenbarligen har en mer mänsklig syn och ger en bra och snabbare vård. Då kanske även bussen kommer tillbaka fast den då är röd!
.
Och tacka sjutton för att man blir förbannad på dagens landstingspolitiker som vill tillåta personer som uppehåller sig illegalt i landet att ha företräde till vården. Vad är det för ordning? Vilken valuta får man för sina skattepengar? Skall vi verkligen ha ett samhälle med parallell lagstiftning!

.
På påskafton skriver ÅSA KULLGREN (S), MARIE-LOUISE FORSLUND MUSTANIEMI (KD), THOMAS AF BJUR (FP), MATTIAS CLAESSON (C), YLVA G KARLSSON (MP) och MAUD EKMAN (V) i Svenska Dagbladet, att det nu är dags för Landstinget Sörmland att gå först i landet och även "vårda" illegala immigranter. Vi gratulerar då dessa immingranter ni kommer säkert att få vänta lika mycket på vård, som vi vanliga skattebetalare!

Rödgröna diskussioner om vapenaffärer

Det är ganska intressant att höra att socialdemokraterna inte har för avsikt att stödja en uppsägning av samarbetsavtalet med Saudi-Arabien. Därmed finns det i stort en 85%-ig majoritet för att Sverige fullgör sina skyldigheter i ett internationellt avtal, allt enligt Urban Ahlin(s).

Nu blandar sig den s-märkte chefredaktören Göran Greider och tycker helt annorlunda men han är ju inte låst vid avtal utan mer en opportunistisk fd Vingåkersbo. Då går det lätt att tycka vad som helst.

Kanske den mest konstiga repliken i sammanhanget är Åsa Romson(MP) som uttalar, att Sveriges rykte skadas mycket mer av att sälja vapen till diktaturer än av att säga upp avtal. Hon kan inte haft särskilt mycket erfarenhet av stor-politik! Vapenkraft är det som räknas idag i storpolitiken.

När Olof Palme skördade sina internationella framgångar var det vissheten om av Sverige hade världens 5:e största flygvapen och hade både en enorm marin kapacitet och en armé på 800.000 man, störst i Europa.

Det av Leni Björklund(S) ingångna avtalet skall givetvis fullföljas. Det kräver normal anständighet och möjlighet att framgent kunna exportera inte bara krigsmateriel utan i större utsträckning civila fordon och mycket annat!

fredag, mars 30, 2012

Peak oil en verklighet?

Peak oil står för den dag då vi tar ut maximalt möjlig olja från jordens innandöme. Därefter kommer olja att vara en bristvara och förmodligen skapa nya typer av konflikter eller problem. När denna dag inträffar är experterna något oense om.

Professor Kjell Aleklett, som jag har en länk till på denna blogg, tror att det rör sig omkring 2025. Vad denna brist då egentligen betyder är att problemet med växthusgaser (koldioxiden) kommer att lösa sig själv, då det inte finns tillräckligt med bränslestoff från underjorden.

Andra som i dagarna den norske professorn Øystein Noreng menar att det kommer att ta mycket längre tid innan detta inträffar. Hans studie och rapport presentera idag vid ett seminarium i Rosenbad. Vi kan nog se fram mot en livlig diskussion i ämnet.

Hur det än blir så är oljan liksom kolet en begränsad resurs och ganska allvarlig för atmosfären med sina koldioxidutsläpp. Rysslands gaslager synes vara oändliga med likväl skadliga om än i mindre skala. Detta leder snart till att vi måste skapa nya bränsletyper för fordon med t ex metanol, vätgas eller elektricitet.

Metanol kan ju skapas från luftens koldioxid tillsammans med el och bildar då ett bränsle som i ett kretslopp är helt koldioxidneutralt, eftersom det släpper ut lika med koldioxid, som det tog att skapa bränslet. En idealiskt bränsle som kan skapas från vatten, vind, sol och kärnkraft.

torsdag, mars 29, 2012

Hyckleriets afton

Sten Tolgfors avgår. Sveriges Television påstår att regeringen är stukad pga av denna affär, pga att sjukfrånvaron ökar, pga att arbetslösheten stiger. Man kan ju undra över var Margit Silberstein har sina lojaliteter.

Damberg(S) och Fridolin(MP) anklagar regeringen Reinfeldt för Saudi-affärer, när alla vet att det var Göran Persson(S) och Leni Björklund(S), som skapade Saudi-eländet. Regeringen har alltså fått kratsa kastanjerna ur elden. Detta låtsas SVT Akuellt inte om. Man kan undra över vad SVT har sina lojaliteter.

Varför skulle regeringen Reinfeldt bli stukad över att fler människor är sjuka? Det är väl för höge farao var människas eget val om man vill sjukskriva sig eller gå till jobbet. Var finns den politiska aspekten i detta? Igår presenterade DN en fullständigt felaktig statistik om arbetslösheten i olika kommuner. Man påstod att i allianskommuner var det fler som blivit arbetslösa än i rödgröna. Det som har den minsta insikten i matematik kan ju direkt se DN:s felaktigheter. Man kan bli ganska trött på journalister som räknar fel eller har dubbla agendor.

Tyvärr är det synd om Tolgfors och hans familj. Lika tråkigt som det var med Mona Sahlin och hennes kortvarige efterträdare. Sveriges Television liksom andra media är hycklare och hyenor och drivs förmodligen av någon kraft att skapa sina egna monument! Det är ganska trist att man ständigt skall behöva genomskåda dubbla agendor. Man kan bara hoppas att folk blir mer och mer observanta över vad som bjuds. Är det sanning, dikt eller förbannad lögn?

Det som vi ställer oss mest undrande till är varför Reinfeldt inte ställer upp bättre för sina partikollegor. Tidigare avhopp hade man kunnat avfärda om statsministern hållit en rak linje och tagit fajten med den röda televisionen. Olof Palme höll hårt om sina ministrar och ljög å det gruvligaste kring Geijer-affären. Något som vår Gnesta-gäst G.W. Persson drabbades av! Men knappast något som intresserade SVT.

Exempel på bloggare som t ex jämställer det nu skedda med vapenaffären med Indien, vilket var en ren vapenaffär med Sten Andersson(S) som motor till skillnad från denna "affär", som inte var någon affär kan man läsa här. Dummare än tåget är en intressant jämförelse!

Det skall bli synnerligen intressant när både Göran Persson och Leni Björklund kommer att bli kallade till konstitutionsutskottet - för det blir de med all sannolikhet! Kanske något som inte SVT Aktuellt tänkt på, att det var de rödgröna som drog igång eländet!

"Vapenaffären" som inte var en vapenaffär

Det förefaller rätt märkligt att kalla avtalet med Saudi-Arabien en "vapenaffär". Det finns inga som helst vapen inblandade. Men tidningarna försöker alltid koka soppa på en spik och en del politiker väljer att använda en felaktig retorik. Allt i syfte att misstänkliggöra.

Att Sten Tolgfors väljer att avgå är säkert en eftergift till Fredrik Reinfeldt. Det har tidigare avgåtts moderata ministrar för småsaker. Reinfeldt är kanske den typen som inte håller sina medarbetare om ryggen. I så fall är det beklagligt.

Saudi-avtalet som Leni Björklund(S) och Göran Persson(S) skapade, har den borgerliga regeringen nu fullföljt. Att MP och V skriker som stuckna grisar borde M och S kunnat ha bortsett ifrån. Hela affären i den mån det är någon affär måste ju i så fall skuldbelägga både Leni Björklund som Sten Tolgfors! Den senare borde ha suttit kvar! För några vapen har vi inte sett röken av i något nytt avtal som alliansregeringen skapat!

onsdag, mars 28, 2012

Uppdrag granskning om Malmö

Ibland kan det vara värt att kolla in Janne Josefssons och hans program. Det som är intressant med honom är att han vågar vara sig själv och försöker gå till botten med det han jobbar med.

I kvällens program handlade det om Malmö en "gangsterstad"? Det genomgående stora problemet med asylmottagningen är att man tillåter ekonomiskt att invandrarna bosätter sig var man vill. I Rosengård är det i närmast 100% inflyttade. Hur skall dessa invånare kunna möta Sverige? Förmodligen inte alls!

Det fanns många intervjuade invandrare, som heller inte gillade den nuvarande situationen. Barn går i skolan. Får uppleva en fantastisk ny värld, som skapar hopp för framtiden. Man går igenom grundskolan och en del fortsätter till gymnasiet. De som hamnar utanför, söker förmodligen jobb som inte finns. Då börjar förmodligen all extas för samhället att rasa. Alltför många ungdomar idag har inte en meningsfull sysselsättning och förlorar sin tro på samhället. Man vänder sig istället till nya ledare och kanske kriminell verksamhet. En plats där man är sedd och respekterad. Hur kan regering efter regering i detta land svika så många ungdomar och framför allt pojkar? Hur har man tänkt sig att detta skall fungera utav sig själv?

Förr i världen fanns allmän värnplikt. En utomordenligt integrationsplats. Alla både invandrare, som etniska svenskar möttes och jobbade ihop. Alla blev sedda och blev en del av det svenska samhället. Detta incitament finns inte kvar längre. Allt fler ungdomar hamnar i utanförskap. Det går inte längre att entusiasmeras av Zlatans framgångar! Något måste göras!

Min enda egna raka idé är att återinföra minst ett års samhällstjänst där man kan få prova på olika samhällsyrken. Det kan vara allt från brandsväsende till socialt arbete. Det skall gälla både flickor och pojkar. Syftet måste vara att få "känna av" riktiga jobb, träffa vanliga svenskar och att få känna sig som en i laget. En slags pryo-tjänst under lite längre tid men utan krav på en mängd teoretiska ämnen. Självklart skall det utgå någon form av ekonomisk ersättning i detta!

Men något måste göras! Vi kan inte låta så många ungdomar ödsla bort den bästa tiden av sina liv. Det är ingen tvekan om att åren mellan 12-24 är de bästa och de viktigaste för de flesta människor. En tid då man  formas till det bättre eller sämre. Varför skall folk leva på allmosor när de skulle kunna göra nytta på många områden och få betalt! Socialbidrag är konserverande på längre sikt och måste motverkas med alla medel.

Vi önskar våra kamrater i regering och riksdag lycka till för nu behöver ni verkligen kavla upp ärmarna och se till att ungdomar har en meningsfull sysselsättning och framtid. Detta gäller inte minst våra nya svenskar!

Måndagens kommunfullmäktige ett sömpiller

De två någorlunda viktiga ärenden, som skulle upp till beslut på månadagens KF var arvodesreglementet och bokslut för 2011. Bokslutet försvann redan i kommunstyrelsen och arvodesreglementet återremitterades till arvodeskommittén, vilken jag själv råkar tillhöra.

Och förslaget var inte komplett då arvodesbelopp mm som bilaga inte fanns med. Dvs det politiskt kritiska saknades. Men va bra då kanske denna kommitté kan lägga ett nytt gemensamt och totalt upplägg. Det vore starkt!

Om nu själva KF var ett sömpiller så bjöd Freja skolans elever på ett politiskt spel om vatten, en i högsta grad aktuell fråga, vilket blev väldigt uppskattat. Vi har kanske en bra återväxt i kommunen på aktörer. I alla fall fick Bibbi Wallentin känd från Gnesta revyn och hennes elever varma och välförtjänta applåder.


Onsdag morgon

Anders Borg vill se över drivkraften till jobb!
En kombination av socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag, som flyktingar kan få (inte arbetsinvandrare) gör att drivkraften hos unga och invandrare inte är särskilt hög. Han vill nu ha en skärpning. Vi gratulerar honom i hans ambitioner att ställa om från bidragsberoende till dito arbete. Sist Folkpartiet föreslog något liknande blev det ett jäkla hallå i sandlådan. Vi får väl se hur det går för finansministerns ambitioner!
.
Vad är ett barn
När man diskuter ensamkommande barn gäller en helt annan uppfattning än i svensk lag. Enligt denna är man barn t o m det år man fyller 14 år. Dvs är man 15 år så får man göra en massa saker, som barn inte får göra. I Gnesta fanns det intresse att ta emot barn i enskilda familjer. När det sedan visade sig att det inte var några barn utan mer vuxna män, som ju inte var det man avtalat med Migrationsverket, så fanns inga faddrar kvar!  Det är viktigt att hålla sig till sanningen!
.
Skatteavdrag för gåvor till idéella föreningar
Nu har antagligen ett antal förening som inte uppfyller kraven blivit sura. T ex Röda korset, som nog inte uppfyller kravet på hur stor del av bidragen som går till verklig verksamhet. Totalt finns det 28 som nu är klara, vilket borde räcka!
.
Koka soppa på en spik
Turerna kring Saudi-Arabien "affären", som uppenbarligen inte är någon affär. Därför inget har gjorts men tänkts, vilket inte är riktigt samma sak! Blir dock mer och mer underligt. Någonstans finns en statstjänsteman som läcker hemliga handlingar, vilket är ett brott mot sekretesslagen, som berör rikets försvar. Alltså en mycket allvarlig fråga som nu utreds av polisen. Ifråga i övrigt om t ex försvarsministern agerat utanför lagen - vet vi inte ett skvatt om.
.
Tendensiöst i SVT morgonsoffa
Morgonprogrammet tillåts samla en samling irriterade kulturskribenter på vänsterkanten och angripa en icke närvarande kulturminister. Med en programledare som hela tiden upprepar vänsterextrema klyschor! Han talar om "fattiga och rika". Då måste man faktiskt definiera vad detta begrepp betyder. Hur kan man idag år 2012 komma med marxistiska klyschor från 1968. Dåligt SVT!
.
Vilseledande i DN om arbetslöshet
I Dagens DN kan man läsa att ungdomsarbetslösheten ökar mest i alliansstyrda kommuner. Man har tagit ut enstaka kommuner totalt 30 st och presenterar sedan procentsiffror utan att kvantifiera uppgifterna..
.
Felet är att man har tagit ut 30 av landets 290 kommuner och lagt ihop procensiffor utan att redovisa antal.  Om Södertälje ökar med 10% så betyder det närmare 4.000 personer medan 10% för Gnesta endast blir 350 personer. Sedan har man gjort kardinalfelet att använda procent dividerat med procent, vilket är fullständigt galet.

Enligt sagda tidning skulle Gnosjö vara värst i landet med en 307%-ig ökning av arbetslösheten. Sanningen är att den har ökat från 2,3% till 9,3%, vilket således är inget annat än 7% ökning. DN får nog läsa på matteboken lite mer. DN måste nog vara sämre än en femte-klassare för att travestera ett känt TV-program. Räknar man rätt så ligger det fyra rödgröna kommuner i topp nämligen: Storfors, Bräcke, Bromölla och Lessebo.

DN har således gjort ett matematiskt fel och presenterat en helt felaktig analys. Således underkänt för DN och rött kort, enligt SvD signalsystem!
.
Matematiken är uppenbarligen inte journalister starka sida! Om man skall lägga ihop procensiffror måste alla kommuner ha samma antal invånare och så är knappast fallet.

tisdag, mars 27, 2012

Hatet mot liberalismen

Lars Anders Johansson har skrivit boken "Hatets och illviljans kolpotörer", som i stora drag redovisar den extrema vänsterns dvs kommunisters hat mot liberaler. Denna kommunistiska inställning var ju allmän efter 1968 och fick stor spridning både i Sveriges Television som Dagens Nyheter under Olof Lagercrantz märkliga chefsskap. Vänstern kallade t o m liberalerna för nazister i sina strävanden att tillintetgöra en motståndare.

Liberaler som Torgny Segerstedt och Herbert Tingsten förde ju en omfattande retorik både mot kommunism som nazism även vid en tidpunkt när t ex Aftonbladet öppet stödde nazismen. Under 70-talet fördes debatten på universitet och högskolor av den marxistiska extremvänstern, som idag är personifierad av den AFA-inspirerade organisationen Expo, vars huvudmål knappast inte är att motverka rasism utan att motverka extremhögern i alla dess former.

Den kände Göran Greider från Vingåker, numera Dalarna, beskrev liberalernas möten som "på skinheadsens fritidsgård" 1991. Göran Greider betraktas som helt rumsren numera och får stort utrymme i SVT. Att han tillhört extremvänstern och associerat liberaler med nazismen är det ingen, som kommer ihåg.

Ett exempel vänsterextremism är Åsa Linderborg kulturchef på den tidigare omtalade tidningen Aftonbladet. Hon synes föra Stalin och Maos talan medan Adolfs kamrater är förpassade till bakdörren! Åsa Linderborg har ju typiskt nog belönats av SR med att få sommarprata!

Med denna marxistiska och ofta institutionaliserade uppfattning, som finns på SVT och SR, så blir höger-vänsterdebatten något märklig. Enligt extremvänstern så är motståndarna då Sveriges liberaler medan extremhögern betraktas som något fult och mindre vetande. Det är att ha höga tankar om sig själv. Vi sanna liberaler tar dock gärna striden mot hela fårskocken oavsett om fåren är röda eller bruna/svarta!

söndag, mars 25, 2012

Justitierådet Göran Lambertz och HD vill fria fler våldtäktsmän

Domstolarna har börjat fria allt fler våldtäktsmän i Sverige. Orsaken är att Högsta domstolen HD har börjat ställa betydligt högre beviskrav än tidigare.

Ett examensarbete i juridik visar att andelen friande tingsrättsdomar har ökat med elva procentenheter — från 22 procent år 2006 till 33 procent år 2010.

– Det är en väldigt hög andel friande domar, den högsta för alla brottsbalksbrott, säger jur doktor Katrin Lainpelto, som har examinerat uppsatsförfattaren Lina Tengvar. Deras förklaring till den kraftigt ökade andelen friande domar är fyra prejudicerande domar i Högsta domstolen, HD, som kom 2005, 2009 och 2010. Tingsrätterna har tolkat dessa som att det nu finns ett generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål, anser Lainpelto.

- Vi ifrågasätter att HD verkligen har mandat att gå ut och inskränka den fria bevisprövningen. Domarna kan uppfatta det som att de inte längre får göra en egen bedömning av bevisningen utifrån sin egen övertygelse, säger Lainpelto.

Enligt samma utredning svarar utlänningar för över 60% av alla våldtäkter, som går till åtal! Ett mycket högt tal m h t att denna kategori utgör endast 6% av befolkningen.
.
Risken för en våldtäktsman att bli fälld i domstol är dock ganska minimal. År 2010 anmäldes 4.134 våldtäkter till polis ojämförligt högst inom EU. Bara 313 fall gick till lagföring och dom, och av dessa friades alltså 33 procent. I andra typer av brottmål frias, enligt Riksåklagaren, i genomsnitt 5 procent.
.
Justitierådet Göran Lambertz har varit med och dömt i den friande våldtäktsdomen i HD 2010. Han anser inte att HD ställt något generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål.
– Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz allt enligt Dagens Nyheter.

Det är märkligt hur högt beviskraven skall vara just i denna typ av mål medan det i andra är betydligt lägre. Om det varit män som utsatts till större delen hade det givetvis varit en helt annan ordning! Tingsrätterna har uppenbarligen dubbla agendor. Exemplet med serievåldtäktsmannen från Bjästa Örnsköldsvik, som släpptes ut efter bara 6 månaders inlåsning, markerar ju en annan syn på våldtäktens allvarlighet. Vilket förtroende skapas för rättsskipningen i landet med uppenbarligen dubbla agendor i praktiken?  
.
Med Högsta Domstolens nya tolkning kan man med fog säga, att det är ganska fritt fram att begå våldtäkt av svenska kvinnor och barn, då beviskraven nu har blivit närmast gigantiska för att fälla våldsmännen!
.
Högsta Domstolen ger intryck av att vara en grupp tjänstemän med ringa förankring i samhället, som överger utsatta kvinnor och barn i landet! Den svenska rättsapparaten borde skämmas över att så få gärningsmän får sina rättmätiga straff för dessa övergrepp. Kan riksdag och regering stillatigande se Högsta Domstolens kantring i denna synnerligen viktiga jämställdhetsfråga? Hur skall vi kunna skydda våra barn med denna inställning? Har samhället i anständighetstermer nått vägs ände? 
.
Det är ju faktiskt riksdagen som beslutar om lagar inte HD. Det krävs nu uppenbarligen ordentliga förtydningar av gällande lagstiftning. För att utsatta kvinnor och inte minst barn skall slippa att bli våldtagna och få sina liv förstörda!
.
Sverige har redan den högsta våldsstatistiken i världen. Vi har den utomordentligt lägsta uppklarandenivån. Dessutom ger HD fritt fram för att våldta kvinnor och barn i Sverige! 
.
Vi tackar för HD:s vänlighet! Men undrar dock vad de närmare 100.000 offren, som våldtagits i Sverige de senaste 20 åren tycker om nedanstående ansvarigat i HD? 
.
Aprés vous!
.
Här följer en förteckning över HD:s justitieråd som är högst ansvariga för att kvinnor och barn utsätts för brutala övergrepp och omänskligt lidande i Sverige år 2012. Vi kan tyvärr endast bidra med ett monumentalt förakt för deras nattståndna inställning!

Ann-Christine Lindeblad, jr 2002–
Ella Nyström, jr 2002–
Kerstin Calissendorff, jr 2003–
Per Virdesten, jr 2004–
Anna Skarhed, jr 2005–2009
Gudmund Toijer, jr 2007-
Stefan Lindskog, jr 2008-
Lena Moore, jr 2008-
Göran Lambertz, jr 2009-
Johnny Herre, jr 2010-
Agneta Bäcklund, jr 2010-
Ingemar Persson, jr 2010-
Martin Borgeke, jr 2011-
Svante O. Johansson, jr 2011-

Förövare och Offer

Efter snart en tre månader lång konvalecens och stillaliggande på grund av ett diskbråck i nacken har det funnits tid till mycket funderande bl a över temat "Förövare och Offer"! Hur skapas Förövare och hur går det för Offret!

Herbert Tingsten är ju en av mina allra största idoler. Han visste verkligen vad han talade om - en man med kanske en vassare retorik än självaste Olof Palme. Tingsten utmanade både nazism och kommunism. Hans efterträdare på chefsredaktörposten på Dagens Nyheter blev Olof Lagercrantz. Denne utmärkte sig för att driva DN åt vänster med sin kulturradikalism och angrepp på liberalismen. Men han blev ofta ifrågasatt av sina medarbetare. Lagercrantz angrep Herbert Tingsten och utnyttjade sin position som chefredaktör på ett tvivelaktigt vis.

Senare har bl a författaren Sven Stolpe gjort upp med Lagercrantz för hans olika angrepp på diverse personer. Man kan säga att Lagercrantz var ett utmärkt exempel på en Förövare medan Tingsten utgjorde Offret. I livets slutskede finns det anledning att fundera över sina livsgärningar. Tingsten som Offer, kom ju aldrig över Lagercrantz påhopp. Medan den senare nog hade all anledning att fundera på sitt liv i skärselden i väntan på himmel eller helvete, som Förövare.

En stor oförrätt lämnar ju aldrig Offrets tankar för en minut. Fråga uppstår då hur det är med Förövarens själsfrid. De flesta Förövare brukar ångra sig på dödsbädden. Ett fåtal dock aldrig. Denna senare kategori brukar benämnas sociopater.

Varje människa har ju bara ett liv och man kan ibland starkt undra över hur det finns människor som helt struntar i sina Offer även om vapnet är en skrivande penna! Själv tillhör jag dem som ofta utsatts för många och ofta plumpa påhopp. Det mesta kan man leva med och ingår i det politiska spelet.

Det finns dock hjärtefrågor, som inte går ur vare sig kropp eller sinne och det är bl a att utan förskyllan bli kallad för rasist. Där går en skarp gräns för vad som är commes il faut! Om nu vänsterns gruppledare i Gnesta gör det i stridens hetta - så kan man nog efter ett tag notera att denna skymf är förträngbar.

Men att utan någon som helst verifiering bli avrättad som en rasist av en lokaltidning, kommer aldrig någonsin  gå ur själen. Tilltaget har tyvärr placerat sig på en central plats i min kropp. Det finns ett otäckt stort hål i mitt hjärta och jag återkommer ständigt till frågan varje dag, varje timme och minut, Varför? Varför både jag och min familj förlänas denna ära att utses till Offer.

Varför Förövarna påstått detta synes fortfarande efter ett års grubblerier vara tämligen oklart. Hur kommer Förövarna att må, när det är dags för räkenskapens dag? Förhoppningsfullt verkligen illa! Om inte så får de väl då räknas till sociopaterna, enligt ovan!

 Besöker man över femtio länder i fyra världsdelar om man är rasist? Besöker man Egypten för sjätte gången, Libanon, Marocko och Tunisien för andra gången samt Syrien.  Ställer man upp i FN-tjänst med detta epitet? Och var finns materialet som satisfierar en sådan avrättning?

Dostojevskijs Brott och Straff borde för dessa Förövare vara en lämplig litteratur i livet för att kunna förstå vad olika tilltag kan ställa till med. Denna bok bör då lämpligen läsas långt före räkenskapens dag. Själv är jag tämligen stolt över att inte ha utnämnt någon person någonsin för att vara rasist. Rasist är för mig bland de värsta epiteten, som finns i vokabulären. Något som jag och min familj tar kraftigt avstånd ifrån.

Räkenskapens dag närmar sig mer och mer för envar. Även för publicister. Kanske det är dags för en del att tänka på sina livsgärningar innan det är försent". För nog vill vi in i himmelen de flesta av oss.

Här kan man läsa en definition av rasism!

Liberaliseringen snabbast i Sverige?

Enligt vårt husorgan DN så är vi snabbast på att liberalisera samhället i Sverige. När man läser sådana generella klyschor bli man alltid misstänksam och väger varje ord. Men påståendet verifieras inte på något vis utan kan nog tolkas som en skröna i stil med "Sverige har lika stor utvandring nu som på 1800-talet". En skröna som det inte var särskilt svårt att sticka hål på.

I artikeln står att Sverige är bäst på avregleringen av järnvägarna. Här vet jag att man har fullständigt fel. I Sverige finns bara Trafikverket, som sköter banorna och olika entreprenörer typ SJ, som kör tågen. I Storbrittanien har man fler aktörer både för själva järnvägarna och driften, som oftast sköts av minst två företag ett för tågen och personalen från ett annat företag.

lördag, mars 24, 2012

Den svenska skolans tillkortakommande!

Har vi skrivit mycket om på denna blogg. Senast handlade det om en eventuell kommande lärarbrist, som vi kommenterade härom dagen på denna blogg. I dagens DN Debatt skriver Hans Bergström om utvecklingen av skolan efter 1968, som han menar var en vändpunkt då förfallet började. Finland valde att behålla och värna om sitt skolsystem i Sverige radikaliserades allt och ett enormt resursslöseri blev skapat!

Dvs högste ansvarig för den svenska skolans försämring bär Olof Palmes(S) hand, som dåvarande utbildningsminister och senare Ibrahim Baylan(S). Hans Bergström är glasklar i sin enorma retorik. Vi uppmanar alla som är något intresserade av skolan att läsa hans debattinlägg! Det är inte ofta man får läsa något, som man kan dela helt och fullt i dagens Sverige. Hans Bergström utgör ett stort lysande undantag i klass med legenden och min store idol Herbert Tingsten!
.
”68-vinden blåste bort löner och auktoritet för lärarna”

onsdag, mars 21, 2012

I kväll var vi på Vuxenskolan Östra Sörmlands sista årsmöte

Både jag och hustrun har under åren engagerat oss i Studieförbundet Vuxenskolan i Östra Sörmlands väl och ve i över 20 år. Nu upphör denna avdelning och går upp i en stor Sörmlands-avdelning. Även om det lokala styret för Nyköping, Trosa och Gnesta försvinner så är givetvis förhoppningen att kursverksamheten finns kvar.

Själv har jag funnit ett stort intresse för att läsa olika språk på de mörka höstarna. Sålunda har det blivit kurser i såväl italienska, spanska och franska. Den italienska kursen, som leddes av Susanna deQuarto numera boende i New Mexico, USA blev till en stor fest med mycket italiensk mat i kursplanen. Vi tänker särskilt på kursdeltagarna från Björndalen, Laxne eller Valle di Orso som vi kallade stället.

Franskkursen var helt fantastisk med en mycket svart lärare vars far var från Kongo och hans mor från Kuba. Han talade flytande franska, spanska, ryska och hyfsad engelska. Varför han kunde ryska berodde på läkarstudier i Ryssland. Han skulle sedemera komma att bli barnläkarspecialist här i Sverige. En oerhört kunnig man som man minns med välbehag!

Själv dristade jag mig till att vara lärare i datorteknik under ett antal år på 80-talet både för Vuxenskolan i Gnesta som Medborgarskolan i Strängnäs. Under flera år körde jag totalt en 100-tal kurser bl a för utbildningsföretaget Lexicon i Danderyd. En härlig men ganska jobbig tid jämfört med nuvarande pensionärsliv.

I slutet på 70-talet började ju datorboomen för gemene man i Sverige med Vic 20, ABC 80 och allt vad de hette. Jag hade själv förmånen att sommaren 1974 kunna låna en bordsdator av märket Techtronic med vilken jag brukade beräkna krafter och möjligheter med vindkraft. Något som då intresserade mig stort men som visade sig inte ge den energi jag trodde var möjlig.

Men men kunskap är makt - Nam et ipsa scientia potestas es! Det skall man icke förglömma. Vi när en förhoppning, att Gnesta kommun även framledes bistår bildningsföretagens lokala insatser!

Den svenska lärarbristen

Har nu Dagens Nyheter skrivit om i flera dagar. Bristen på lärarstudenter är mycket stor. Läraryrket lockar inte. DN framför ett antal påståendet t ex låg lön och status, som orsak men glömmer nog bort den viktigaste, att studenter väljer annan linje på grund av skolans avsaknad av ordning och reda!

I den svenska skolan är det alltid läraren eller skolan som hålls ansvarig om något händer. Dvs om Pelle slår Stina så är det inte Pelles fel utan skolans. En lärare vågar inte säga till en elev med risken för att eleven känner sig kränkt. En lärare kan trots okvädningsord från elever aldrig bli kränkt.

Ibrahim Baylan(S) skolpolitisk talesman och fd skolminister tycker att "regeringens skolpolitik är på väg mot ett fiasko"! Han borde själv vara medveten om att ha medverkat till flumskolan i högsta grad, som tidigare skolminister. Det kommer att ta minst 10 år att vrida om kursen för skolan. Det sker inte över en natt.

Tittar vi då på Finland som ju uppenbarligen är ett allmänt föredöme. Så har man inte dylika regler. Är Pekka elak så drabbar det Pekka och ingen annan. Dvs vår lagstiftning och det finska är helt olika. I den finska finns det studiero precis som det var på 60-talet i den svenska.

I Sverige har vi en märklig lagstiftning där alla snart är kränkta. Hur kan man ha ett sådant samhälle, där relationsfrågor skall avgöras av diskrimineringsombudsmannen, polisen eller direkt bestämmas av den påstådda förfördelade? Märkligt!

Elever som förstör för andra skall givetvis tas om hand i särskild ordning. Skolan är till för att lära inte att slåss, förstöra för andra eller vara en tummelplats för social träning!

Får vi en annan lagstiftning och regelverk för samhället och skolan - så kommer även den svenska skolan att attraheras av fler lärarkandidater! Inget konstigt alls!

tisdag, mars 20, 2012

Rättvisa beslut!

För ett år sedan beslutade Barn- och utbildningsnämnden att upphäva kommunfullmäktiges beslut från 2009 angående skolornas organisation kring årskurserna 5-9. Självklart borde detta ärende ha återremitteras till fullmäktige för beslut. Alliansen beslöt att överklaga ärendet till Förvaltningsdomstolen. Dessutom blev ju Welandsborgsskolan lottlös!
.
Nu har Förvaltningsrätten i Linköping knäppt Barn- och utbildningsnämnden på näsan och underkänt beslutet. Alliansen, som överklagade fick alltså rätt!
.

Gnesta - en törnrosa sömn!

Måndagens i kommunfullmäktige skulle egentligen kunnat ställas in. Alla frågor och delgivningar hade kunnat vänta till nästa tillfälle:

Det mest upphetsande skulle fråga om arvoden vara. Men man har lämpligen delat upp den på sådant vi är överens om och det vi förtränger! Det senare skall tas upp vid ett senare tillfälle.

Det stora bokslutet för 2011, som brukar behandlas i mars, återremiterades vid kommunstyrelsens behandling av hm "okända" felaktigheter.
.
Man torde sålunda kunnat ha sparat 30.000 kr på ett enkelt vis!  Sålunda inget om Liljedalshemmet, Centrums förnyelse eller simhall! Frågor som nu de rödgröna ägt sedan hösten 2010. Dvs i över ett och ett halvt år! 

måndag, mars 19, 2012

Förste politiske fången på Mariefredsanstalten

Gottfrid Svartholm Warg  blir den första politiska fången i Sverige och placeras på Mariefreds-anstalten. Han dömdes tillsammans med andra personer till fängelsestraff och att solidariskt betala 46 miljoner i skadestånd till Kalle Anka-maffian i Los Angeles. Hans brott skulle ha varit att tala om var det fanns upphovsrättligt material att hämta på Internet. Något som ju är fullkomligt absurt. Det kan jämföras med att publicera en adress på nätet till en efterlyst person.

Den svenska lagstiftningen har ju numera blivit fullständigt snurrig. Vi väntar bara på när någon tolv-åring skall betala 20 miljoner kr i skadestånd för att ha använt Internet på ett vis som Los Angeles maffian inte gillar! Domstolarna i Sverige går ju numera i maffians ledband

Gottfrid Svartholm Warg blir nu Sveriges första politiske fånge och placeras på Mariefred-anstalten!



Gnesta kommun - vägen mot maktfullkomlighet?

Uppdaterad 2012-03-26
I fredagens Sörmlands Nyheter tar man upp frågan om varför politikerkostnaderna ökar kraftigt i Gnesta! P g a pågående förhandlingar och beslut kring arvoden, väljer vi att ta bort tidigare kommentarer i avvaktan på nya beslut. Men för den som är särskilt intresserad i ämnet går det att ladda ner nedanstående Excel-sammanställning!


Fördelning av politikerkostnader i Gnesta kommun!

lördag, mars 17, 2012

Nam et ipsa scientia potestas es

Undervisningsrådet Per Kornhall skriver på DN debatt idag att ”Principen om en bra skola för alla gäller inte längre”. Han menar att skolan blivit olikvärdig? Förr var principen en enhetsskola där villkoren för alla barn skulle vara lika och alla ha samma chans. Men sedan 1990-talet har skolans likvärdighetsuppdrag blivit alltmer uppluckrat. Skolan blir helt enkelt allt mindre en skola för alla och alltmer en skola för dem som har föräldrar med resurser. Det är nu dags att dra i nödbromsen och utan ideologiska skygglappar fundera över hur vi skapar en skola som är bra för alla barn.

"Tjugo år senare sitter vi med facit i hand. Sverige sjunker i de internationella mätningarna. 24 procent av de 15-åriga pojkarna i Sverige hade inte funktionell läsförmåga i senaste PISA-undersökningen. På senaste nationella provet hade 19 procent av eleverna inte godkänt i matematik (jämfört med 9 procent 2003). Det innebär att tiotusentals barn har tillbringat nio år i skolan utan att lära sig räkna eller läsa".

Undervisningsrådet järmför sedan den svenska skolan med övriga nordiska länder och man konstaterar att Sverige sjunker djupt p g a den tidigare sk flumskolan. 

Förr i tiden hade vi en effektiv skola med realskola för de mer teoretiskt lagda. Den försvann i jämlikhetens namn runt 1965. Då låg Sverige i topp.

Varför det har blivit så dåligt ger debattartikeln egentligen inget svar på. För vår del kan vi notera att det är synnerligen olika resultat från olika skolor. Det är ju det naturliga svaret att Sverige har en extremt hög invandring jämfört med övriga nordiska länder och i synnerhet Finland. I invandrartäta områden är resultaten för främst pojkar rejält dåliga. Det verkar som man tar skolarbetet med en klackspark medan flickor är betydligt mer ambitiösa. Naturligtvis måste det uppstå svårigheter som invandrare att både lära sig ett nytt språk samt tillgodogöra sig skolans normala undervisning.

Invandrartäta skolor behöver ökade resurser till undervisningen. Detta går dock inte att genomföra eftersom kommunernas ofta pressade ekonomi inte tillåter detta. Och då blir det som det blir. Denna resursbrist gör ju sig även känd kring bostadsbrist och långa köer i sjukvården. Problem som inte enskilda kommuner och landsting orkar bära ekonomiskt. 

Sverige får 55.000 nya invånare av utländsk härkomst varje år. Det handlar om arbetskraftinvandring samt asylsökande. Det innebär totalt att man skapar en ny stad av Södertäljes storlek varje år. Givetvis en enorm belastning på samhället, som varken kommuner eller landsting kompenseras av från staten.

Per Kornhalls resonemang om att elever med resursstarka föräldrar skulle få det lättare i skolan, köper jag på intet vis. En normal läshungrig elev behöver inte särskilt mycket stöd för att klara undervisningen i svenska och matte med den relativt låga kunskapsnivån, som krävs nuförtiden. Jag hade många kompisar och vänner utan detta resursstöd under min skoltid. Alla klarade sig mycket bra även i realskolan.

I den svenska skolan generellt behövs en bättre ordning och möjlighet att avvisa elever, som av någon anledning inte uppskattar skolarbetet utan mest förstör för sig själv och omgivningen. I den gamla realskolan kunde man bli religerad om man misskötte sig. Idag blir ju lärare anmälda för att kränka elever om man råkar säga till någon att inte störa en lektion. I gamla skolan åkte man ut - pang! Precis som man gör i den finska skolan idag!

Staten måste tillse att det finns bättre resurser till kommuner och landsting. En statlig skola skulle vara en garanti för att undervisningen blev jämbördig överlag.

Facit blir då en återgång till den gamla kunskapsskolan, som gällde före 1992. En princip som Finland tillämpat under alla år. Men det kommer att ta många år att återställa det som de rödgröna förstört och ruinerat den svenska skolan på dess dåvarande kunskap och kompetens.

Nam et ipsa scientia potestas es. Kunskap är makt!

Nytt vansinnesdåd drabbade Nyköpings-elever!

En 33-åring hugger först ner en kvinna i Sundsvall med sin machete och skadar henne allvarligt med bestående men, som följd. Därefter stjäl han till sig en bil och försvinner från brottsplatsen. Något senare kör han i diket och blir då hjälpt av ett antal skolelever från Ökna-skolan i Nyköping. De blir då rånade på sin buss och mannen flyr mot Hudiksvall.

Polisen i Hudiksvall tar hjälp av Sveriges Radio med en efterlysning. Något som Sundsvallspolisen inte kunde komma på. Med hjälp av SR blir djungelmannen snart infångad av polisen, som dock måste skjuta varningsskott och använda pepparsprej mot den nu fullständigt galne mannen.

Mannen har under flykten även tillfogat en hund som blev kvar i bilen omfattande skador. Hunden sys ihop så småningom med över 100 stygn. Eleverna från Ökna-skolan klarade sig i varje fall fysiskt oskadda!

Sensmoral!

- att läkarna på den rättpsykiatriska avdelningen i Sundsvall har ett mycket stort ansvar för att släppa ut personer, som kan skada sig själv och andra.

- att vara synnerligen försiktig med att "hjälpa" någon som kört i diket. Det kan lätt vara t ex en drogberusad person.

- att ingen håller längre upp dörren för en kvinna och säger - Apres vous!

Här kan man läsa mer om det inträffade!

I sin meningslöshet påminner detta om vad som hände i Landskrona för två år sedan. Kan läsas här!

Machete är en lång kniv eller svärd, som huvudsakligen används till att röja väg i djungler.

torsdag, mars 15, 2012

Stockholm the Capital of Scandinavia

Stockholms slogan att vara Skandinaviens huvudstad! Har väckt ont blod hos våra vänner över Kölen. Stor-Stockholm har ju dessutom  passerat Köpenhamn, som nordens störta stad och ligger centralt i Skandinavien. Så denna slogan kanske ligger nära till hands.

Norrmän gillar inte detta och menar att det skulle kunna vara Oslo, en stad i utkanten av Skandinavien. Oslo får väl kontra med The Oilcapital of Scandinavia!

onsdag, mars 14, 2012

Måndagens kommunstyrelse i Gnesta

Blev ganska händelsefattig. Beslut om årsredovisning för 2011 återremitterades efter en lång paus, som majoriteten begärt. Uppenbarligen är man inte helt överens mellan (S) och (MP) om utformningen. Vad (V) tycker vet inte då deras representant inte varit synlig det senaste halvåret.

Bland guldkornen fanns då två frågor. Dels att ge föreningarna ett extra bidrag på 1 miljon kr från 2011 års budgetöverskott, dels en alliansmotion om förbud mot tung trafik genom Gnesta. Den senare har ju vi några stycken slagits för i många år. Nu tycks det finnas en majoritet för detta.

Smolken i bägaren utgörs nog av förhandlingarna kring buss- och tågtrafik, där Gnesta och Gnestaborna får räkna med sämre villkor i framtiden. Intensiva förhandlingar pågår mellan sörmlands  kommuner och landsting. Jag har själv varit med om detta för tio år sedan. Det gäller att uppträda relativt rakt och inte släppa till för mycket, då mister man hela stycket!

Frågor som saknades är fortfarande vad som skall hända med Liljedalshemmet, centrumplanen och ev nytt badhus. Tre viktiga frågor som vi här presenterar i angelägenhetsordning!

Den nya majoriteten har nu haft makten i kommunen sedan oktober 2010 dvs ett och ett halvt år. Det är inte särskilt mycket som har åstadkommits på denna tid. Det kan vem som helst notera genom att läsa kommunfullmäktiges protokoll eller protokoll från andra nämnder. För det mesta handlar det om triviala saker och småändringar i regelverk eller märkliga skrivningar i styrdokument!

Vi upplever således att farten inte är särskilt hög, vilket givetvis kommer att straffa sig för Gnesta lite längre fram. Det är inte lätt att vara nybörjare i politiken och sitta på toppen! Det finns ingen skola som lär ut detta. Kompetens får man i kommunala frågor genom erfarenhet! Jag skulle även önska att diskussionerna i kommunstyrelsen blev mer kvalificerade. Just ny känns det mer som kvalificerad tomgång!

Sverige vs Saudi-Arabien

En ganska het debatt pågår om vapenaffärer med Saudi-Arabien. På den ena sidan miljöpartiet, vänstern livligt uppbackad av diverse vänsterjournalister på tidningar och SVT och på den andra försvarsminister Tolgfors och i någon mån generaldirektören för FOI Lind..

Vad är då sanning i detta moras av synpunkter? Vi föreslår att man läser förre krigsmaterielinspektören Sven Hirdmans inlägg på DN-Debatt. Han förklarar på ett högst trovärdigt vis hur det fungerar och vad som är tillåtet enligt lagare och regelverk.

Nu får ju regeringen och Tolgfors hela skulden. Läser man Hirdmans inlägg får man klart för sig att det inte är så enkelt, som en del tycks tro eller vill tro! Hans avslutning av inlägget citeras nedan:

I och med att regeringen 1985 och i början av 2000-talet gav tillstånd till affärerna med Indien respektive Saudiarabien blev man enligt vårt regelverk förpliktad att fullfölja dem. Har man kritik mot dem bör den mer riktas mot de ursprungliga besluten än mot de implicita följdaffärerna.

Sven Hirdman, krigsmaterielinspektör 1987–1994


Frågorna i fallet Saudi-Arabien bör således ställas till fd statsminister Göran Persson och fd försvarsministern Leni Björklund! Två personer som var uppbackade av både miljöpartiet, som ljust nu ylar värst och vänstern!

I sammanhanget är det värt att notera vapenaffären med Indien, som hade Olof Palme och Anders Thunborgs kännetecken. Denna affär var ju oerhört stor och en mycket stor mängd vapen levererades samtidigt som Indien var i konflikt med Kina. Till Saudi-Arabien har ingen krigsmateriel levererats under alliansen regeringstid.

EU:s datalagring - storebror ser dig!

I vår serie om EU:s ständiga misslyckanden har vi nu kommit till att EU finner sig i Kalle Anka-maffians(LA) olika påhitt. Nu har man hittat på att alla Internet-operatörer skall registrera vad användarna sysslar med. Denna information skall sedan lagras minst 6 månader.

Att detta är en enorm inskränkning av den mänskliga integriteten är helt klar. Samtliga politiska ungdomsförbund är emot och vi kan bara hoppas att dessa ungdomar snart kommer in i riksdagen så att vi slipper dessa dumheter från Bryssel.

Det är illa nog med att Google och Facebook registrerar vad användare av Internet har för vanor!

Själv kommer jag att undvika att rösta på de personer, so.m medverkar till detta brott mot den personliga friheten bara för att tillfredsställa film-maffian i Hollywood

Elräkningar - kvalificerad utsugning av staten

Regering och riksdag gör stor sak av skattesänkningar för alla utom pensionärer samtidigt som man ökar skattetrycket på andra saker. På en elräkning för januari-februari med en förbrukning av 2.891 kWh vill Vattenfall ha 4.137 kr- Detta ger en kilowattimkostnad på 1,43 kr.
.
Det märkliga med detta är att 40% av kostnaden närmare 1.666 kr utgörs av skatt till staten. Dvs att kostnaden utan skatt är 2.471 kr motsvarande 86 öre per kWh.
.
Att staten således skall ha 40% i skatt för el, som ju i Sverige är koldioxidfri torde vara ganska märkligt. Det handlar i stort sett om ocker och utsugning av befolkningen. En del av denna ockerskatt går till att subventionera elen från vindkraftverk.
.
Hur många pensionärer klarar att betala över 2.000 kr/månad i elavgifter? Det är tur att det finns partier, som Folkpartiet, som är måna om att elräkningen skall kunna vara betalbar för alla!

söndag, mars 11, 2012

"Ahlmark rasade mot Carl Bildt"

Per Ahlmark gillar inte Carl Bildt för att han inte tillrättarvisar Ungern, som är på väg långt högerut. I sakfrågan utgör Ungern ett problem för EU. Men att Carl Bildt skall behöva axla det fulla ansvaret för detta är nog betydligt överdrivet. En execellens måste ju även ta hänsyn till Sveriges bästa.

Vi tror nog att den gamle FP-ledaren behöver kalmera sig lite som det heter. Världen har ju knappast gått under. Ungern är nog mer intresserade av EU:s stöd än att gå en helt egen väg, Men det kan vara bra att belysa den väg som Ungern nu uppenbarligen har tänkt sig. Vi tror däremot att skulle val hållas nu i Ungern skulle det säkert bli en ny regering.

Carl Bildt gör ett bra jobb för Sverige. Det var länge sedan Per Ahlmark gjorde detsamma!

Håller EU på att spricka?

De senaste årens ekonomiska turbulens inom EU och i synnerhet dess södra randstater pekar på ett allt större avstånd i politiskt och ekonomisk hänseende. Under turbulensen kan man säga att både kommissionen och parlamentet kortslutits i princip av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy. Storbrittanien, Tjeckien och ev Irlands nej till den nya budgetpakten pekar på en kommande splittring i många avseenden. I Sverige har befolkningen ej fått tagit ställning till denna medverkan utan detta har avgjorts av regeringen!

Greklands situation trots EU:s stöd och bantning av skulder är dock fortsatt oviss. Inte många tror att grekerna överlever särskilt länge med denna konstgjorda andning. När det senaste stora lånet är uppätet så är pengarna slut igen. Något som toppolitiker inom EU zonen nog försöker att förtränga. Handlar tyskar och fransmän rationellt? Mycket handlar nog om årets franska val resp Tysklands val nästa år. Det gäller att visa sig på styva linan inför sin väljare. Detta är väl EU:s stora handikapp folkval vart fjärde år. Val som ofta bestämmer agendan för dagen.

Tyskland och Frankrikes agerande pekar på att det hela tiden har förutsatts att alla EU-länder skulle införa euron. Dvs så även i Sverige. Men vi har i folkomröstning sagt nej och då gäller detta. På samma vis tänker inte heller Storbrittanien överge pundet.

EU:s utvidgning dras med stora problem, som främst berör fattigdomen. I flera öst-stater är levnadsnivån under all kritik. Utvecklingen av industri och export i många länder går kräftgång i orostider. Samtidigt skall än fler stater som dras med stora ekonomiska problem anslutas. Kroatien är närmast i tur och sedan förmodligen Serbien. Två länder som knappast talar med varandra, vilket kommer att innebära en upptrappning av åsiktsskillnaderna!

Enligt vår mening så utgör euron ett stort problem för sammanhållningen inom unionen. Främst för att et finns mycket stora ekonomiska obalanser inom Europa. Med en relativ rik nord och en fattig syd. Hur ett fattigt land skall komma ur fattigdomsfällan och kunna amortera av på sina gigantiska lån synes vara ganska oklart. Ju mer regelverken produceras från Bryssel, ju mer blir det svårigheter för många länder att acceptera dessa.

Idag är 27 stater med i unionen och snart ännu fler. Går det att styra en sådan koalition på ett enkelt vis? Knappast. Det största problemet inom EU förutom ekonomin är jorbrukssubventionerna, som främst skall tillgodose Frankrikes bönder med ett föråldrat jordbruk. Hur länge kan denna subvention hålla på?

Mycket finns att säga om EU:s tillkortakommande. Vi var en stor anhängaren av EU:s tillblivelse på 80- och 90-talet. Idag är vi inte alls så begeistrade över vad EU tillför till Sverige. Det är snarare en stor kostnad som vi får dras med. Inflytandet i EU är marginellt trots att vi är det tredje största landet i unionen. Regelverk som passar kontinenten måste även genomföras i Sverige.

Vi kommer nog att få uppleva att länder som idag har euro, som betalningsmedel får införa sina gamla valutor. Lånen upptagna av EU:s länder är gigantiska. Så även i Tyskland och Frankrike! Hur skall fattiga och rika kunna samsas på egen arena? Se hur Grekland har mottagit EU:s stödpengar. Man skulle ju kunna tro att det är positivt. Men nu framställer man Angela Merkel med nazistsymboler och det stora hotet mot landets självständighet. Naturligtvis en försvarsreaktion i en synnerligen bister tid.

Idag utgör skådeplatsen EU av två länder Tyskland och Frankrike. Detta kommer nog att bli än tydligare i framtiden. Inte minst om recessionen fortsätter. Vi andra länder blir marionetter!

lördag, mars 10, 2012

Många fingrar i syltburken

Samarbetsavtalet mellan Sverige och Saudi-Arabien har väckt ont blod hos SR/SVT/TV4 samt hos miljöpartiet och vänsterpartiet. Det har även gjorts negativa uttalanden från FP och KD i ärendet. Den som till synes är föremål för all mobbing är den nuvarande försvarsminister Sten Tolgfors(M).

Det mest märkliga med all denna kritik är att det inte har leveverats ett enda ting till Saudi. Den som hittat på hela "affären" är ju Dagens Eko, där de sista överlevande från 1968 häckar fritt. Det som nu blir uppenbart är,  att en större mängd politiker från alla partier inklusive vänstern och miljöpartiet har haft fingrarna med i syltburken. Om det ens är någon syltburk. Inget har ju levererats.

Trots detta uttalar sig flera partier negativt. Det kallas för opportunistisk politik. Bland dem som visste finns bl a  Wilhelm Agrell(MP), vilket innebär att partikamraten Gustav Fridolin borde vara lite mer hovsam. Den senare har ju begärt att Tolgfors skall avgå.

Det hedrar Sten Tolgfors att han håller sin linje medan en mängd andra politiker kört en opportunistisk linje.  SR/Dagens Eko kan man tyvärr inte göra så mycket åt, då avtalet för dem är förlängt. Men det kommer nya tider och då kan man starkt ifrågasätta om vi verkligen behöver en subjektiv nyhetsradio i landet!

onsdag, mars 07, 2012

Lövdén-effekten klingar av

SKOPs senste väljarundersökning för februari 2012 ökar socialdemokraterna visserligen med 3,5% men den tidigare kraftiga uppgången är bruten. Samtidigt minskar miljöpartiet och vänstern. Socialdemokraterna får sina nya väljare från milöpartiet, vänstern och sverigedemokraterna. Den liberala gruppen ökar med 1,3%.
.
Moderaterna        33,4  +0,5
Folkpartiet         6,9  +1,2
Centerpartiet       5,0  +0,1 
Kristdemokraterna   3,3: -0,4
Socialdemokraterna 30,8: +3,5
Vänsterpartiet      6,5  -0,6
Miljöpartiet        9,1  -2,4
Sverigedemokraterna 4,5  -1,1
.
Alliansen          48,6  +1,4
Socialisterna      46,4  +0,5

tisdag, mars 06, 2012

För tjugo år sedan blev Gnesta egen kommun


"Den lyckligaste tiden" - när Gnesta kommun föddes.

I år firar Gnesta kommun 20 år som egen kommun. Skribenten, revypappan, skolläraren och mångsysslaren Bengt Landin har gjort ett kåseri över tiden kring 1991/92 då vi skapade den nya kommunen. Bilden över till vänster föreställer en yngre(FP)-bloggare och till höger Sten E Karlsson(MP). Tillsammans med en annan känd person Weinö Andersson(C) sprang vi Laxneloppet 1992, vilket nog var en viss uppoffring för mig och Weinö. Efteråt badade vi bastu på Svinsjön. Jag minns att det vara ganska kallt i Mellan-Marviken, sjön som vi lögade oss i.

Om inte minnet sviker mig så var det Bengt Landin, som höll i uppvärmningen före Laxneloppet. En uppvärmning som var så pass omfattande att man redan var trött före loppet.

Det är kul att Bengt Landin håller traditionerna vid liv och dokumenterar allt i helg och söcken för både de som vet och de som inte visste. Man kan nog säga att vi politiskt var ganska rädd om varandra vid denna tid. Sådant som arvodesreglementen och poster beslutade vi i endräkt. Numera är det betydligt svårare med dessa ting.

Det är även värt att notera att det var Sten E, som blev tungan på vågen när vi röstade om kommundelningen i slutet på 80-talet i dåvarande Nyköpings kommunfullmäktige. Utan hans partiröster hade vi fortfarande kunnat vara enbart en kommun!

Skaffa en tidning ÖSP eller läs det hela här på deras webb!

Även kommunala vårdhem utsätter gamla för omänsklig behandling

Nu avslöjas det att patienter på demensboendet Torsiliahemmet i Torshälla utsätts för vanvård. De boende har legat med intorkad avföring, nedkissade blöjor och inte fått naglarna klippta så att de skurit in i handflatorna.

Enhetschefen på Torsiliahemmet har gjort totalt sex lex Sarah-anmälningar om vanvård på äldreboendet till Socialstyrelsen, skriver Eskilstuna-Kuriren. Senast i fjol utreddes brister i omvårdnaden på hemmet. Eftersom det är personalen som slagit larm, så handlar det förmodligen om för små resurser.

Högste ansvarige politikern för detta är miljöpartisten Magnus Arreflod, som nu lovar att ta itu med kritiken. Denna kritik, som inte är ny utan funnits tidigare. Det är helt uppenbart att även kommunala inrättningar behöver granskas betydligt bättre och att socialstyrelsen reagerar lite snabbare på alla Lex Sarah-anmälningar.

Men min erfarenhet, som tidigare ledamot av en socialnämnd är att kommunerna i det stora sköter sina ålägganden på ett bra vis. Givetvis behövs det resurser - särskilt till ett demensboende. Något som de inblandade säkert känner till.

Eskilstuna/Torshälla  styrs sedan tidernas begynnelse av (S), (MP) och (V). Kanske är det dags att inställa det planerade studiebesöket i New York och satsa lite mer med mänsklighet och humanism!  

Sverige är inte värst på vapenexport

Sverige är störst i världen på vapenexport om man tar hänsyn till folkmängden, enligt det svenska forskningsinstitutet Sipri. Ett något märkligt uttalande då detta institut knappast har tillgång till exportsiffror för många slutna länder.

Det  är Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, som gjort en sammanställning baserad på andrahandsuppgifter från Sipri. Allt enligt Dagens Nyheter. Men svenska freds har ju varit ute och seglat förr och det är ganska troligt att de även fortfarande gör så.

Tolkningen av vad som är krigsmateriel är ju väldigt bred när Svenska Freds använder sina egna definitioner. Kan en vanlig lastbil, mobiltelefon eller ett kommunikationsnät vara vapen? Ja enligt Svenska freds etc etc.

Det skulle vara intressant att få veta vad exakt som Sverige exporterat? Det framgår ej heller om det gäller ekonomi eller kvantitet, som svenska företag skulle vara störst på i världen. Så vi avvaktar en uppföljning och fler detaljer i detta något breda påstående! Liksom fler detaljer om andra länders export. Dvs det underlag man baserar sina påståenden på. Vi tvivlar dock att man klarar av detta!
.
Det militära samarbete som den socialdemokratiska regeringen slöt med Saudi-Arabien 2005, har kommit under lupp. Detta känns verkligen inte bra att FOI aktivt medverkar till uppbyggnaden av raketfabriker. Något som regering och riksdag borde ta sig en funderare på framgent!


Något mer märkligt agerar den unge politikern Gustav Fridolin(MP), som uttalar sig,  att detta är,"Ett svårslaget exempel på hyckleri” och att ”Affären med saudierna skadar förtroendet för hela alliansen”, samtidigt som han anmäler försvarsministern till KU.
.
Även herr Fridolin borde dock betraktas som hycklare eftersom avtalet slöts av en socialdemokratisk regering 2005 stödd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet! Visst är politik det möjligas konst!


måndag, mars 05, 2012

Konstitutionsutskottet på avvägar!



Två dagars shopping, stadsvandring och middagar. Så inledde ledamöterna i konstitutionsutskottet, KU sin studieresa till Sydney i Australien, skriver Expressen. Kostnaden för resan är minst 375.000 kronor – pengar som skattebetalarna får stå för, enligt tidningen.

KU torde vara det enda riksdagsutskottet, som bara har med Sveriges skötsel att göra. Att man ens orkat fiffla till en någorlunda trovärdig motivering är en enastående bedrift!

Peter Eriksson (MP) är ordförande i KU men vill inte uttala sig om varför ledamöterna skall ha traktamente även när de är lediga två dagar! Syftet med resan är att studera region-, minoritets- och mediefrågor samt i andra hand att ha det trevligt i största allmänhet! 

För övrigt är det ganska vanligt att riksdagsledamöter reser på skattebetalarnas bekostnad över hela världen och studerar saker som de inte kommer att ha någon särskild nytta av i riksdagsarbetet. Det kunde möjligen vara bättre att skicka tjänstemän från departementen eller andra myndigheter med betydligt större behov.

Patient hamnade åtta mil fel!

En man som vårdats på Universitetssjukhuset i Umeå skulle transporteras hem till det närbelägna Skräddarens äldreboende i Umeå. Mannen var i behov av syrgas så transporten skulle bli kort.

Taxin var dock på väg mot Skräddarens förskola i Skellefteå 14 mil norrut! Det var efter 8 mils körning som misstaget uppdagades.

Så kan det gå om man bara förlitar sig på GPS, som många taxichaufförer numera gör och oftar villar bort sig på vägar som t o m är ofarbara. Transportstyrelsen vill nu även ta bort de formella kraven på lokalkännedom för att få taxilicens t ex i Stockholm.

Transportstyrelsen, som inte ens kan hålla ordning på taxichaufförer, som våldtagit sina kvinnliga passagerare, utmärker sig igen med en dåres envishet i fördummande förändringar av regelverken.

Finns det ingen i regeringen som kan styra upp i själva "verket"!

torsdag, mars 01, 2012

Torsdag morgon

Amatörernas afton i Gnesta-politiken
Efter ett drygt två månaders uppehåll i politiken var det dags igen med ett möte med Gnesta Alliansen. Man kan väl genast notera att det inte händer särskilt mycket när det gäller sakfrågorna. Det mesta tycks ha gått i stå. Och Gnesta-politiken handlar mest fn om interna stridigheter i den styrande majoriteten av S,MP och V i stället för att handla om strategiska frågor.

Det är tämligen rörigt i Barn- och utbildningsnämnden med dåliga underlag till nämndens sammanträden, vilket i och för sig är rätt kännetecknande för det nya styret. I Kultur- och tekniknämnden är det verkar den gode ordföranden Berndt Ullström ha fått några rejäla överrockar från Arbetarkommunen. Fråga om Ungdomens hus delar (S).

De två härförarna Johan Rocklind(S) och Kukka Sjöberg(MP) har nu tagit sig för att hålla hov med alla presidier. Man kan ju lätt undra varför. Kanske smäll på fingrarna med en linjal? Men de har ju ingen som helst rätt att lägga sig i resp nämnds myndighetsutövning. Den bollen tillfaller faktiskt kommunfullmäktige, som är uppdragsgivare till samtliga nämnder och kommunrevisionen. Ja härförarna tycks ha så mycket att göra att de knappast syns till numera i kommunhuset. Kanske man borde införa stämpelklocka igen! Voila!

Således inget kring Liljedalshem, badhus eller centrumplan. Mycket snack men lite verkstad!

EU/IPRED-lagen och Kalle Anka maffian!
IPRED, den spetälskelag som togs i Sverige 2009 och som kriminaliserar nedladdning av upphovsrättskyddat material från Internet är åter på tapeten inom EU. Vi har skrivit mycket om denna förkastliga lag som kan förstöra livet ekonomiskt för vilken tonåring, som helst.

Hur skall man i förväg veta om ett alster är skyddat av upphovsrätt? Fullständigt omöjligt! Och lagen fungerar ungefär som om man skulle strunta i en knarklangare medan hans kunder åtalas. En skrämmande lag, som nu EU vill förstärka för att tillgodose enbart Kalle-Anka maffian i Los Angeles. Eftersom de flesta idag har trådlösa routers hemma så kan ju inte en ip-adress heller länkas till en viss individ, då vem som helst kan utnyttja dessa hemma-nät. Men operatörerna är skyldiga att registrera ip-adresser. Samtidigt registrerar man alla andra ip-adresser som används. Storebror ser dig alltså!

När gjorde EU något gott för dig som privatperson? Förmodligen aldrig någonsin. EU tillkomst är för att säkra höga löner för politiker och tjänstemän. De ger inget i din plånbok. Möjligen kriminaliserar man dina barn i framtiden. Beträffande IPRED nöjer vi oss med mycket snack men lite verkstad!

Nya JAS Gripen
ÖB vill utveckla Gripen till en ny version för framtiden. Detta har skapat en debatt i riksdagens försvarsutskott. Kostnaden för den nya versionen skulle uppgå till totalt 30-40 miljarder kr. Kostnaden torde i sammanhanget vara ganska ringa jämfört med alla landets transfereringskostnader på närmare 500 miljarder kr varje år. Transfereringskostnad utgörs av kommuner och statens bidrag till att försörja medborgare som har låg eller ingen egen inkomst.

På femtio-talet var Sveriges flygvapen det 5:e största i världen. Man hade närmare 500 stridsflygplan t ex J29. Då var Sverige en stormakt, som man lyssnade till i omvärlden. Det varade ända fram till och med Olof Palme. De internationella hoten har knappast minskats. Nu satsar Ryssland och Putin rejält på att bygga upp en ny ännu starkare krigsmakt. I smälthärden Främre Orienten kan det förutsättas bli ett omfattande krig mellan Israel och Iran med flera arab-länder. Då vill det till att Sverige har resurser att försvara sitt oberoende! Ifråga om nya plan erfordras lite snack och mycket verkstad!

Kränkande fotografering
Lady Beatrice håller nu på att förbereda en lag mot "Kränkande fotografering". Det kan vid en första påseende verka bra. Men vem tolkar vad som är kränkande? Om det är föremålet för bilden så torde väl de flesta bilder, som tas och publiceras i dagspressen bli kränkande, vilket i sin tur skulle innebära ett hot mot yttrandefriheten. En ännu bättre lag vore i så fall att ha en lag mot kränkande publicering. Dvs både vad som skrivs och vad som avbildas. En sådan lag finns ju säger en del. Men det är synnerligen svag och svårtolkad.

Alldenstund hoppas vi att det nya lagförslaget kommer att stärka den enskildes rätt mot kränkande behandling av dagstidningar och andra media. Något som har blivit allt för vanligt de senaste åren.

Självmål i själva rätten!
Det pågår ett drev mot svenska nämndemän och kvinnor. Många vill att jurysystemet helt skall avskaffas i Sverige. Då torde vi bli ganska ensamma om detta i den västra hemisfären. Nämndemän finns framför allt i tingsrätter men även i viss mån i hovrätter. Högsta domstolen har inga nämndemän. Det senaste påhoppet kommer från Aftonbladet och gör gällande att 12 st nämndemän uttav totalt 8.000 är dömda för brott.

Det dock denna tidning glömde bort att berätta är att betydligt fler domare och jurister är dömda för brott. Det finns t o m domare som har dömts för allvarliga brott i högre rätter! Självmål således av Aftonbladet, SR och SVT, som hakat på detta diskriminerande drev!