onsdag, mars 21, 2012

Den svenska lärarbristen

Har nu Dagens Nyheter skrivit om i flera dagar. Bristen på lärarstudenter är mycket stor. Läraryrket lockar inte. DN framför ett antal påståendet t ex låg lön och status, som orsak men glömmer nog bort den viktigaste, att studenter väljer annan linje på grund av skolans avsaknad av ordning och reda!

I den svenska skolan är det alltid läraren eller skolan som hålls ansvarig om något händer. Dvs om Pelle slår Stina så är det inte Pelles fel utan skolans. En lärare vågar inte säga till en elev med risken för att eleven känner sig kränkt. En lärare kan trots okvädningsord från elever aldrig bli kränkt.

Ibrahim Baylan(S) skolpolitisk talesman och fd skolminister tycker att "regeringens skolpolitik är på väg mot ett fiasko"! Han borde själv vara medveten om att ha medverkat till flumskolan i högsta grad, som tidigare skolminister. Det kommer att ta minst 10 år att vrida om kursen för skolan. Det sker inte över en natt.

Tittar vi då på Finland som ju uppenbarligen är ett allmänt föredöme. Så har man inte dylika regler. Är Pekka elak så drabbar det Pekka och ingen annan. Dvs vår lagstiftning och det finska är helt olika. I den finska finns det studiero precis som det var på 60-talet i den svenska.

I Sverige har vi en märklig lagstiftning där alla snart är kränkta. Hur kan man ha ett sådant samhälle, där relationsfrågor skall avgöras av diskrimineringsombudsmannen, polisen eller direkt bestämmas av den påstådda förfördelade? Märkligt!

Elever som förstör för andra skall givetvis tas om hand i särskild ordning. Skolan är till för att lära inte att slåss, förstöra för andra eller vara en tummelplats för social träning!

Får vi en annan lagstiftning och regelverk för samhället och skolan - så kommer även den svenska skolan att attraheras av fler lärarkandidater! Inget konstigt alls!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar