söndag, mars 25, 2012

Justitierådet Göran Lambertz och HD vill fria fler våldtäktsmän

Domstolarna har börjat fria allt fler våldtäktsmän i Sverige. Orsaken är att Högsta domstolen HD har börjat ställa betydligt högre beviskrav än tidigare.

Ett examensarbete i juridik visar att andelen friande tingsrättsdomar har ökat med elva procentenheter — från 22 procent år 2006 till 33 procent år 2010.

– Det är en väldigt hög andel friande domar, den högsta för alla brottsbalksbrott, säger jur doktor Katrin Lainpelto, som har examinerat uppsatsförfattaren Lina Tengvar. Deras förklaring till den kraftigt ökade andelen friande domar är fyra prejudicerande domar i Högsta domstolen, HD, som kom 2005, 2009 och 2010. Tingsrätterna har tolkat dessa som att det nu finns ett generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål, anser Lainpelto.

- Vi ifrågasätter att HD verkligen har mandat att gå ut och inskränka den fria bevisprövningen. Domarna kan uppfatta det som att de inte längre får göra en egen bedömning av bevisningen utifrån sin egen övertygelse, säger Lainpelto.

Enligt samma utredning svarar utlänningar för över 60% av alla våldtäkter, som går till åtal! Ett mycket högt tal m h t att denna kategori utgör endast 6% av befolkningen.
.
Risken för en våldtäktsman att bli fälld i domstol är dock ganska minimal. År 2010 anmäldes 4.134 våldtäkter till polis ojämförligt högst inom EU. Bara 313 fall gick till lagföring och dom, och av dessa friades alltså 33 procent. I andra typer av brottmål frias, enligt Riksåklagaren, i genomsnitt 5 procent.
.
Justitierådet Göran Lambertz har varit med och dömt i den friande våldtäktsdomen i HD 2010. Han anser inte att HD ställt något generellt krav på stödbevisning i våldtäktsmål.
– Vad vi har sagt är att man måste ställa höga krav på bevisningen i mål om våldtäkt. Men den fria bevisprövningen finns kvar, säger Lambertz allt enligt Dagens Nyheter.

Det är märkligt hur högt beviskraven skall vara just i denna typ av mål medan det i andra är betydligt lägre. Om det varit män som utsatts till större delen hade det givetvis varit en helt annan ordning! Tingsrätterna har uppenbarligen dubbla agendor. Exemplet med serievåldtäktsmannen från Bjästa Örnsköldsvik, som släpptes ut efter bara 6 månaders inlåsning, markerar ju en annan syn på våldtäktens allvarlighet. Vilket förtroende skapas för rättsskipningen i landet med uppenbarligen dubbla agendor i praktiken?  
.
Med Högsta Domstolens nya tolkning kan man med fog säga, att det är ganska fritt fram att begå våldtäkt av svenska kvinnor och barn, då beviskraven nu har blivit närmast gigantiska för att fälla våldsmännen!
.
Högsta Domstolen ger intryck av att vara en grupp tjänstemän med ringa förankring i samhället, som överger utsatta kvinnor och barn i landet! Den svenska rättsapparaten borde skämmas över att så få gärningsmän får sina rättmätiga straff för dessa övergrepp. Kan riksdag och regering stillatigande se Högsta Domstolens kantring i denna synnerligen viktiga jämställdhetsfråga? Hur skall vi kunna skydda våra barn med denna inställning? Har samhället i anständighetstermer nått vägs ände? 
.
Det är ju faktiskt riksdagen som beslutar om lagar inte HD. Det krävs nu uppenbarligen ordentliga förtydningar av gällande lagstiftning. För att utsatta kvinnor och inte minst barn skall slippa att bli våldtagna och få sina liv förstörda!
.
Sverige har redan den högsta våldsstatistiken i världen. Vi har den utomordentligt lägsta uppklarandenivån. Dessutom ger HD fritt fram för att våldta kvinnor och barn i Sverige! 
.
Vi tackar för HD:s vänlighet! Men undrar dock vad de närmare 100.000 offren, som våldtagits i Sverige de senaste 20 åren tycker om nedanstående ansvarigat i HD? 
.
Aprés vous!
.
Här följer en förteckning över HD:s justitieråd som är högst ansvariga för att kvinnor och barn utsätts för brutala övergrepp och omänskligt lidande i Sverige år 2012. Vi kan tyvärr endast bidra med ett monumentalt förakt för deras nattståndna inställning!

Ann-Christine Lindeblad, jr 2002–
Ella Nyström, jr 2002–
Kerstin Calissendorff, jr 2003–
Per Virdesten, jr 2004–
Anna Skarhed, jr 2005–2009
Gudmund Toijer, jr 2007-
Stefan Lindskog, jr 2008-
Lena Moore, jr 2008-
Göran Lambertz, jr 2009-
Johnny Herre, jr 2010-
Agneta Bäcklund, jr 2010-
Ingemar Persson, jr 2010-
Martin Borgeke, jr 2011-
Svante O. Johansson, jr 2011-

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar