tisdag, september 25, 2012

Gnesta ska växa norrut

Enligt en stort uppslagen artikel i gårdagens SN. Läsaren kan lätt förledas att tro att planen är helt ny och att kommunen tagit det djärva greppet att fråga invånarna på synpunkter!

Men planen är en modifierad av den för ca fyra år sedan antagna under alliansen styre. Bl a har Mariefredsvägen fått en något västligare sträckning. men som sagt intet nytt under solen.

När det gäller samråd så gäller bygglagen dvs samråd skall alltid tagas vid två tillfällen under ett detaljplaneförfarande. Det finns således ingen särskild medborgardialog för just Gnesta kommun.

De medborgardialoger, som drogs igång av Alliansen 2009 har ju framför allt blivit framgångar i ytterorterna, där framtidsgrupperna nu spelar stor roll. Vid försöket för tre år sedan att väcka Gnesta tätors befolkning gick inget vidare. Överhuvudtaget går det ganska lite personer i just centrala Gnesta på detaljplanemöten.

Härom veckan var det detaljplanemöte på Vängsö flygplats i Gåsinge. Det var knökafullt!

Enda gången mig veterligen, som befolkningen i tätorten reagerat var när kommunalråden Henric Sörblad(M) och Gert Nilsson(S) gemensamt på egen hand dragit igång ett förslag om att bygga bl a på Mosebacke. Det väckte ett himla liv!

Det är bra att SN nu redovisar aktuella planer. Det kan säkert skapa ett större intresse hos allmänheten för den viktiga samhällsplaneringen. Nu skall tätorten först växa norr om järnvägen, vilket säkert tar ett antal år. Sedan är det tänkt att bygga i sydvästlig riktning om så erfordras. Allt enligt gällande ÖP för Gnesta tätort!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar