onsdag, juli 02, 2014

Renodlad kapitalism befordrar ett ojämlikt samhälle!

Marknadshushållningen (kapitalistorienterad) har ju slagit ut planhushållningen (kommunismen/socialismen) i världen. Men en för omfattande kapitalism skapar stora klyftor, där människor utan att jobba hårt får stora omotiverade löner; t ex i banker eller företag.


För oss socialliberaler är det inte kapitalism, som gäller utan en balansgång mellan de bägge alternativen. Gärna marknadshushållning eftersom man vet att denna skapar och befordrar ekonomisk utveckling; dock med en omfördelningspolitik, som gynnar den mindre bemedlade människan. Ur den aspekten är ju Sverige, som vi vet ett av världens mest jämlika länder. Men det finns personer som sagt som sticker ut i bank- och affärsvärlden vars arbetsinsatser knappast satisfierar deras omotiverat höga löner. Hur man skall kunna råda bot på detta är inte helt enkelt.


Denna problematik adresserar idag Sven Dahl från Liberala Nyhetsbyrån i dagens SN i ledaren "Ojämlikhet hotar kapitalismen"! Han menar att den alltför stora girigheten utan motsvarande arbetsprestationer, som hittills även accepterats av den internationella socialdemokratin, nu håller på att ta överhanden från dogmen att det är hårt arbete som skall premieras!

 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar