söndag, januari 20, 2013

Stor valframgång för FDP i tyska valet

FDP - tyska folkpartiet, reste sig ur askan och nådde nästan 10% i det tyska delstatsvalet i Niedersachsen. Ett val som är en fingervisning om det stora valet i höst.

FDP har ju sedan framgångsvalet 2009 backat rejält i opinionen och DN:s Tysklandskorre Jan Lewenhage en stor FDP-ätare och  stor tillskyndare av Die Grüne (vad gör han på en liberal tidning?) hade t o m förutspått att partiet inte skulle kunna komma in i delstatsparlamentet. Nu fick man ungefär dubbelt så många röster, som förutsagts.

I skrivande stund är valet inte avgjort. Klart är att Die Linke, vänstern inte kommer in i parlamentet medan det väger mellan SPD/Die Grüne och CDU/FDP med liten fördel för de första med 0,1% kl 23.00. Eventuellt kan det bli 70-70 i denna församling..

Valet är dock en missräkning för Merkel och CDU och kanske en större framgång för den nye SPD-ledaren. Men eftersom FDP uppenbarligen är med i matchen med den nye företrädaren Philipp Rösler, så blir det en rejäl match i höst om valsegern.

ZDF (grannkanalen till ARD) sände för övrigt en Midsomer Murders, som vi inte sett tidigare. Inte dumt alls! Sjuans Poirot var ju en gammal ganska tråkig historia!