onsdag, januari 30, 2013

Gnesta och eventuellt länsbyte

Verkar som en del ledamöter av Gnestas kommunstyrelse glömt bort att fråga om länsbyte utretts tidigare. Första gången var det faktiskt i samband med kommundelningen runt 1990. Sedan har frågan utretts igen, när alliansen styrde i Gnesta. Den senaste utredningen väckte inga spontana bra att ha känslor, då Stockholms Län har en landstingsskatt, som tidigare var 2 kronor högre än Sörmland. Efter senaste skattehöjningen i Sörmland 1,40 kronors skillnad.

Men eftersom Gnesta kommun betalar ca 10 miljoner kr i ersättning för buss- och tågtrafik så skall denna skillnad reduceras med ytterligare 70 öre. Dvs en verklig skillnad på 0,7 kr och då är det givetvis något att tänka på.

Om nu kommunchefen skall göra en ny utredning så rekommenderas de två tidigare utredningarna till läsning innan han gör en ny rapport! Man behöver ju inte uppfinna alla hjul igen!

Själv är jag ingen jättevän av länsbyte idag. Gnesta har ju ganska lite att säga till om i Sörmland. I Stockholms län torde man ha intet att påverka. Fråga är även om köerna till sjukvården i Stockholm verkligen är kortare? Möjligen skulle pendeltågstrafiken kunna säkras upp bättre framgent medan regionaltågstrafiken knappast påverkas ekonomiskt eller trafikmässigt.

Den stora frågan är givetvis om regionsfrågan har avlidit i brist på syresättning? Är det verkligen klokt att experimentera i nuvarande läge?

Istället för sakfrågan har nu istället fokus hamnat på en eventuell folkomröstning. (MP) och (S) vill som vanligt dra ärendet i långbänk och avvakta med något beslut innan den "nya" rapporten finns på bordet medan (Alliansen) vill skrida till handling!

Gnestas unge kommunalråd Johan Rocklind uttalar sig något mystiskt i SN, att den nya utredningen måste avvaktas innan man kan ställa några frågor i en folkomröstning. Han torde tappat logiken i detta uttalande. Det finns bara två frågor att ställa ja eller nej!

Så kommunchefens utredning kommer knappast att ge svar på om det skall röstas eller ej. Det är helt en politisk viljefråga! Däremot kan utredningen ge stöd till folks ställningstagande. Men det är en helt annan fråga!