tisdag, januari 29, 2013

Politiska partier tappar medlemmar!

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de enda av riksdagspartierna, som får fler medlemmar. Alla andra partier fortsätter att tappa och mest tappar Miljöpartiet. Allt enligt en årlig undersökning från Göteborgs Universitet. Så här ser den procentuella utvecklingen ut:

Sverigedemokraterna  +48
Vänsterpartiet       + 9
Kristdemokraterna    - 3
Socialdemokraterna   - 4
Moderaterna          - 5
Miljöpartiet         - 9

För Folkpartiet lämnas i skrivande stund inga siffror men de har knappast heller ökat säger utredarna. Man kan ju undra över varför denna negativa utvecklingen fortsätter. Med min långa erfarenhet av politik i över 40 år så är det tämligen enkelt. Detta beror på medias rapportering. Dvs vad TV, radio och tidningar skriver och rapporterar.

Idag tror de flesta svenskar att alla politiker har en livslång försörjning av politiken. Så är det knappast. Sanningen är att kanske 4-5% har det på det viset medan det överväldigande flertalet 95% är sk fritidspolitiker och i många avseendet inte har en krona i ersättning.

Media drar alla dessa politiker över en kam oavsett om dessa fritidspolitiker ens har något att säga till om. Ofta är dessa skriverierna mycket negativa på gränsen till förtal men skyddas av den ganska unika svenska Tryckfrihetsförordningen, som tillåter många övergrepp på fritidspolitiker. Mördare och våldsmän brukar ju inte namnges medan minsta lilla fritidspolitker utan inflytande eller makt får schavottera med både namn och adress oavsett vad han nu påstås ha gjort!

Dessa förhållanden gynnar knappast rekryteringen av nya politiker eller medlemmar i de politiska partierna. Så när media undrar över varför det är så svårt att rekrytera nya unga politiker. Så bör de rannsaka sig själva. "Har vi verkligen varit objektiva och rättrådiga i vår rapportering".

Eller som Beijer Bygg säger i reklamen: "Fråga någon som vet."