onsdag, januari 30, 2013

LO spräcker ungdomsjobben!

Regeringens "jobbpakt" tillsammans med LO och Svenskt Näringsliv verkar spricka. Huvudskälet synes vara att LO i ett sent skede blandat ihop pakten mot ungdomsarbetslöshet med helt andra fackföreningsfrågor som fryst arbetsrätt och andra traditionella LO-krav.

Det var i somras som regeringen presenterade samarbetet med LO och Svenskt Näringsliv, som var tänkt att minska ungdomsarbetslösheten och skapa 30 000 jobb. Pakten går ut på att personer under 25 år ska få komma in på arbetsmarknaden genom att varva utbildning och arbete. 75 procent av tiden ska ägnas åt arbete, och resterande 25 procent ska ägnas åt utbildning.

Men nu ser det ut som projektet spricker, då näringslivet inte kan acceptera att LO kopplar fråga om ungdomsjobben med "Saltjöbads-ande-frågor". Dessutom lägger LO ut blårök. när man påstår att det är "regeringens förslag, som näringslivet säger nej till". Detta är ju inte sant. Näringslivet säger nej till LO:s nytillförda krav, vilket är något helt annat!

Nu har således LO fört in ungdomsjobben, som gisslan i fråga om ett nytt Saltsjöbadsavtal, vilket är ett högt spel med unga arbetslösa som insats!

Regeringens utmärkta förslag borde gälla!