onsdag, oktober 20, 2010

Your station of the stars 4


Idag sände Kulturradion i P1 ett minnesprogram om Radio Nord och dess grundare Jack Kotschack! Det ger en osökt möjligheten att fundera kring skillnaden på liberalism och socialism!

I min ungdom fanns det ingen ungdomsmusik i Sveriges Radio utan enbart klassiskt eller knätofs. Den enda möjligheten att lyssna till rock-musik vara att tuna in Radio Luxemburg på 208 m mellanvåg! 1961 startade dock Radio Nord som sände från fartyget Bon Jour på internationellt vatten utanför Stockholm!

Dåvarande vänstern, bestående av socialdemokrater och kommunister, gjorde dock processen kort med denna radiostation i bästa stalistiska anda! Som kuriosa kan nämnas att den moderae riksdagsmannen Allan Hernelius, om jag inte minns fel, röstade med vänstern i riksdagen! Hernelius var för övrigt chefredaktör på SvD vid denna tid!

Radio Luxemburg rådde regeringen dock inte på och de radiostationer i dåvarande Polen, som sände på svenska hade man givetvis ingen som helst åsikt om!

Valet för livet - för oss vanliga unga - mellan socialism och liberalism blev sålunda tämligen enkel. Senare har för övrigt kuriosamässigt Maj-Britt Theorin(S) sökt lansera ett förbud mot satellitparaboler!

Nedläggningarna av Radio Nord och Syd, som jag nu skriver om för fjärde gången utgör just ett tydligt exempel på skillnaden mellan liberalism och socialism. För övrigt har vi fortfarande ett radiomonopol i landet om än upplättat, så generationers socialistiska uppfostran lever vidare!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar