onsdag, oktober 13, 2010

En dramatisk natt!

Efter Sveriges dåliga resultat mot Holland så zappade vi runt på kanalerna och fann att BBC, CNN, Sky, AlJazeera, N-TV och N24 m fl direktsände från Chiles räddningsoperation för de 33 instängda gruvarbetarna.

Reportagen gav en synnerligen nära och berörade rapport om deras långa isolering och ovisshet om det fanns räddning. Hela världen fanns på plats när man började koppla ihop räddningskapseln, som skulle ta sig 620 meter ner i ett hål på 70 cm. Räddningen blev dock försenad och vid pass 0230 så somnade jag för att vakna kring 0630 och finna att två gruvarbetare var uppplockade och att den första hjälparen sändes ner kl 0400.

Man måste oxo beundra dessa fyra män, som frivilligt låter sig sändas ner för att hjälpa de instängda. För egen del med vissa klustrofobiska känslor var det en stark känsla för dem, som transporterades på detta vis.

För många år sedan fick jag tillfälle att besöka Houston-kontrollen i Texas. Den plats från vilket USA:s rymdfarkoster vägleds. I anslutning till den ganska dimunitiva anläggningen fanns dels en gigantisk Saturnusraket dels ett museum med bl a Alan Shepards (han med rymdskuttet) kapsel. Denna kapsel var i stort inte större än en likkista och Shepard måste ha varit utrustad med ett särskilt stabilt psyke! Att bara tänka sig att någon frivilligt beger sig upp i rymden i en så liten farkost gav mig rysningar!

När detta skivs är 14 personer räddade! Vi håller tummarna för att räddningsoperationen blir lyckad och att inte minst hjälppersonalen tas upp oskadd!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar