fredag, mars 27, 2015

Energi, miljö, välfärd ett triangeldrama utan slut!

 

Varför kan inte svenska riksdagsmän planera, frågade vi oss i en blogg för några månader sedan. Vi ansåg att rikspolitiker mer eller mindre sitter med armarna i kors när hela bostadssektorn förfaller, arbetslösheten ökar, pålagorna på industri och jordbruk ökar, vårdköerna blir allt längre, skolelevers kunskaper blir allt sämre,  pensionssystemet är i uppenbar kris, de äldre alltmer diskrimineras, asylmottagningens kostnader läggs över på kommunerna och ingen planering av framtida energiförsörjning sker.


Bristen på planering av framtida energiförsörjning och den svenska industrins framtid är synnerligen problematisk. Många svenskar lever i tron, att vindkraftverk löser framtidens problem. Sanningen för en insatt tekniker är helt annorlunda. På 2020 talet kommer problem med energiförsörjningen att börja. Peak oil för de som vet, nedlagda kärnreaktorer, som måste kompenseras akut med att bygga ut alla orörda älvar etc.


De svenska socialdemokraterna och förmodligen även en och annan borgare var experter på framförhållning i folkhemmet redan på 30-, 40- och 50-talet. Man byggde ut såväl vattenkraft som kärnkraft. Man hade ett försvar värt namnet. Man såg till att det fanns jobb.  Man planerade och byggde fantastiska nya stadsdelar, som Vällingby och Farsta. Man byggde ut T-banan med en planering som emanerar från 30-talet. Knappast något vi känner igen idag!

 

Nu verkar allting ha gått i stå! Skolreformerna 62 och 69 ödelade skolan - idag finns inga kunskapskrav längre och lärarhögskolorna tar in elever som inte har där att göra. Även industrin - vår livsnerv - verkar komma i andra hand, man talar i allvarliga ordalag att lägga ner stora delar av dagens energiförsörjning.


I den utmärkta tidningen Dagens Samhälle gör den S-märkte journalisten och debattören Per Åhlström ett tungt inlägg i debatten: Energi, miljö, välfärd ett triangeldrama utan slut! 

 

Se även Sverige på väg mot allvarlig energikris inom 5-10 år!

2 kommentarer :

  1. Solel? Även mulna dagar? Det är visst solel Tyskland satsar mycket på.
    http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2011-3/framtid-utan-karnkraft

    SvaraRadera
  2. Och då har ju Tyskland fördelen av högre solvinklar något vi saknar i Norden. Mn kan även läsa KVA:s rapporter: http://www.kva.se/sv/Vetenskap-i-samhallet/Energi/Vindkraft/

    SvaraRadera