måndag, november 19, 2012

Klimatkonferensen COP 18 i Doha Qatar närmar sig!

FN:s klimatkonferens hålls en gång per år i slutet av november. COP är en akronym för Conference of Parties dvs medlemsländernas konferens om miljö och klimat. Det första mötet hölls i Berlin 1995 och det senaste i Durban, Sydafrika 2011.

Det mest omtalade är nog COP 15 i Köpenhamn 2009. Då deltog världens stora ledare i slutförhandlingarna. Resultatet blev inte så bra då de värsta miljöbovarna, Kina, USA, Indien och Kanada inte verkade särskilt angelägna att reducera utsläppen av växthusgaser.

Utspel
Det som är intressant med COP 18 är alla de utspel, som kommer i anslutning till denna konferens. Nu har även Världsbanken! lagt sig i debatten och påstår att värmen kommer att stiga med 4 grader till år 2100. "Miljöprofessorn" Johan Rockström vid Stockholms Universitet är inte sen att uttala sig. Rockström är för övrigt specialist på jordbruk inte miljö.

Man kan ju undra över hur en organsiations vars främsta syfte är att upprätthålla ett stabilt ekonomiskt system har resurser till att göra avancerade bedömningar av klimatet?

B-laget
Det omtalade IPCC, FN:s klimatpanel, vars uppgift är att göra objektiva bedömningar om utvecklingen av klimatet på lång sikt, har inte inbjudits till konferensen. Detta har upprört organisationen storligen. Men kanske det är med dem som med nämndemän i Södertälje. De får inte ha någon "inside information", som kan störa deras bedömningar och utslag!

För egen del skulle vi välkomna något varmare somrar och vintrar. Den senaste elräkningen för september och oktober på knappa 1.000 kWh kostade närmare 2.000 kronor hos Vattenfall. Dvs nästan 2 kronor per kilowattimme. De flesta tycks tro att en kilowattimme kostar runt kronan. Så är det inte alls. Ju mer vi sparar - nu under 10.000 kWh/år - ju mer kostar det!

    Inga kommentarer :

    Skicka en kommentar