tisdag, november 27, 2012

Intressant inlägg om världens temperaturökning

Professorn Stephan Pomp, verksam vid Uppsala Universitet med både svenskt och tyskt medborgarskap, skriver idag på DN Debatt, att "Kärnkraften är nödvändig för att bromsa temperaturökningen".

Han menar att Tyskland valt fel väg, då man nu istället skall producera el med mer smutsig kolkraft. I Tyskland genererar varje producerad kilowattimme 20 gånger mer växthusgaser än i Sverige.

Enligt IAEA genererar varje kilowattimme ett utsläpp av 468 gram koldioxid i Tyskland. Motsvarande siffra för Sverige är 22 gram. I topp ligger Polen med 798 gram. Anmärkningsvärt hög är även "vindkraftlandet" Danmark med 385 gram.

Kärnkraften är förvisso inte problemfri på något vis. Det påminner inte minst händelserna i Japan om. Men hur skall man kunna stoppa den  av många förutspådda temperaturhöjningen och därmed havets intrång i låglänta områden med ökad fossil förbränning?

Jag såg häromkvällen på tyska nyheter, som presenterade ett gigantisk projekt, att bygga tre stora nya kraftlinjer från norra till den södra delen av landet för att möjliggöra transport av bl a vindkraftel. Men räcker det? Samtidigt bygger man nu kraftigt ut de tyska kolkraftverken. Är man med det verkligen mån om världens framtida klimat? Hur skall man nå upp till gjorda klimatöverenskommelser inom EU?

Fråga om hur man på ett hållbart vis skall trygga världens energiförsörjning för framtiden borde vara glödhet. Fossil kraft liksom nog även kärnkraft måste vara övergångslösningar. Vi får se om något händer i Doha, Qatar!

DN Debatt om tysk energi!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar