torsdag, november 08, 2012

Ett svidande nederlag?

Katarina lagerwall skriver i DN, att republikanernas "svidande" valnederlag beror på en demografiskt krympande väljarkår och ett djupt splittrat parti. En analys som knappast delas av amerikanska medier t ex proffsen vid CNN.

Valet var ju faktiskt oerhört jämt – ingen svidande förlust alltså. Själva undrande vi mycket över hur republikanerna kunnat komma så långt med en faktiskt dålig politik. Man kan inte bara stå upp och säga att man är med folket och skall ändra inriktning. Till vad då? Mer pengar till de rika? Mer krig?

Republikanerna behärskar av någon outgrundlig anledning representanthuset med sin dåliga politik. Tänk om de plötsligt skulle börja med en politik värd namnet. Hur går det då? Den demografiska problematiken är svenska journalister rätt ensamma om. En amerikan kan ganska lätt rösta på endera partiet. När han blir äldre blir han mer konservativ. Att gruppen latinos ökar, spelar säkert ingen större roll. Det är den faktiska politiken som är viktig.

Enligt CNN så var huvudskälet till swinget att Romney var mormon och hans vice katolik. Det har väl knappast hänt att en gruppering utan protestanter vunnit ett val. Vidare så är ju Romney ingen stark kandidat om än ganska trevlig. Dåligt program, mormon utmanar känd protestant. 70% av de röstande definieras som “vita”. En stor del av dem har således även röstat på en demokrat.

Det kan ju heller inte betraktas som någon katastrof för republikanerna att förlora två val i följd. Det har ju även demokraterna gjort. Tänk om republikanerna haft George Bush sr, som kandidat. Han hade troligen sopat mattan med Obama.

Nu fick dock Obama svinget men drabbas liksom Clinton på sin tid av ett konservativt representanthus, som kan stoppa eller i varje fall skjuta upp många viktiga reformer. Republikanerna har ju hittills inte visat någon kompromissvilja utan mer gått in för att skada den amerikanska politiken. Barack Obama har ingen lätt resa framför sig. Men vi hoppas att han lyckas i sitt värv för den vanlige amerikanens skull och inte minst för återuppbyggnaden av världsekonomin.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar