fredag, maj 06, 2011

Fredagsfunderingar!

Var är värmen?
Lite varmare och i början av nästa vecka så blir det än varmare. Antagligen bara för att vi då åker till vårt lilla specialställe Rodos. För det mesta har vi bott på olika hotell i Kallithea mellan Rodos stad och Faliraki. Just nu tycks det vara knappt runt 20 men vi hoppas givetvis på lite värme i havet, så att stelnande leder får lite motion!

Domstolstrots?
I veckan som gick så besökte jag Kultur- och tekniknämndens extra sammanträde kring den sk VA-Upphandlingen. Nämnden beslutade med 4-3 att upphandlingen skulle avbrytas. Forts följer då i kommunstyrelse, fullmäktige och domstolar!

Det går en glasklar skiljelinje mellan de nu styrande socialisterna och alliansen i opposition. Alliansen vill stärka företagande och lägga ut verksamheter på entreprenad. När det gäller VA, dvs vatten och avlopp så är det en kritisk verksamhet. Allt högre krav ställs på rening och kontroll, vilket inte minst kunnat märkas i tidningarna kring Östersund, Skellefteå m fl kommuner. Den nya tidens krav klarar inte den lilla organisation, som finns i Gnesta, att hantera.

Den socialistiska majoriteten agerar inte särskilt företagsvänligt och ogillar ordet valfrihet. Däremot gillar man uppenbarligen fria val (vart 4:e år).

Beslutet i Kultur- och tekniknämnden kan betecknas, som trots mot domstol. Kammarrätten har ju beslutat att upphandlingen skall göras om! Nu har dock kommunledningen överklagat Kammarrätten dom - så ett visst rådrum föreligger. Men kan man verkligen besluta mot en domstols utslag? Det kallas väl för domstolstrots!

Mera trots
Häromsistens beslutade Barn- och utbildningsnämnden att upphäva kommunfullmäktiges beslut från 2009 angående skolornas organisation kring årskurserna 5-9. Självklart skall detta ärende återremitteras till fullmäktige. Alliansen har sålunda beslutat att överklaga ärendet till Förvaltningsdomstolen. Dessutom blev ju Welandsborgsskolan lottlös!

Smartare än en femteklassare
Är ett program, som fått många tittare. Så även vid vår TV-soffa. Men det finns ändå några funderingar kring ordet smart. Klimatsmart är oxo ett modeord men vad betyder det egentligen? Slår man upp sin synonymordbok framträder orden listig, slug, slipad, fiffig, klipsk, klyftig, klok, förslagen och driven. Dvs ganska negativa ting.

Smart har således inget med intelligens att göra utan mer om smarta affärsmän på olika nivåer. Smart är således ett negativt ord. Men TV-programmet är i alla fall synnerligen trevligt och lärorikt! Sedan tvivlar jag på att skolan kräver att man vet vad Pippi Långstrump har för förnamn utom Pippi!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar