torsdag, maj 19, 2011

Den stora kommunrankingen 2010

Har nu nått oss i form av en färgglad tidskrift, som förklarar hur undersökningen går till. För Gnestas del blev det ett tapp med 8 platser till plats 136 av totalt 290 kommuner. För Trosas del handlade det om att ligga i topp på plats 3.

Det kan då finnas anledning till att fråga sig varför dessa två kommuner skiljer sig så avsevärt i företagarnas bedömning.

Gnestas akilleshäl synes infrastrukturen vara med plats 229. Det måste väl då handla om väg 57 mellan Stjärnhov och Järna. Möjligen även vägen mellan Gnesta och Mariefred. När det gäller tågkommunikationer har ju Gnesta ett utmärkt läge med både pendeltåg och regionaltåg. Det finns även en flygplats. På IT-sidan varierar det påtagligt. I tätorten Gnesta finns höghastighetsnät dvs mer än 100 MBit/s. Även i Björnlunda, Stjärnhov och Laxne bredband även om det av vissa inlägg att döma, så lever inte Telia upp till tidigare servicenivåer. På den rena landsbygden har endast ett bräckligt mobilnät funnits. Vi får se om det blir bättre efter den 24 maj.

En annan låg placering utgör kommunalservice med plats 215. Det måste uppenbarligen röra sig om miljö- och livsmedelskontrollen samt tilldelning av utskänkningstillstånd, som upplevs som mindre bra. När det gäller bygglov, så får man ju det inom 14 dagar.

Gnesta är bäst på entreprenader och nyföretagande med placering 45 resp 50. Eftersom den nya majoriteten vill minska antalet entreprenader så får man väl misstänka att kommunens placering kommande år blir sämre i detta avseende. Att nyföretagndet ligger så högt känns dock mycket bra!

Strängnäs och Nyköping hamnar strax före Gnesta medan Oxelösund på plats 265 ligger bland bottenlagen.

Nu får man väl inte dra allt för hastiga slutsatser av denna undersökning, som avser näringsidkare. En kommun kan ju upplevas som mycket bra att leva i av invånarna. Detta är givetvis kanske betydligt viktigare. I Gnesta har vi ju jämförelser mellan andra kommuner då och då och vi vet ganska väl vad invånarna tycker är bra och mindre bra.

Framför allt känner invånarna i Gnesta kommun trygghet. Men är liksom förmodligen även företagarna rejält trötta på väg 57.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar