måndag, januari 25, 2010

Skrönor i energivärlden

I söndagens Dagens Nyheter kan man läsa att "EU skärper tonen", "Tuffare energikrav för villaägare". Sedan följer en lång artikel som skall satsifiera detta uttalande. Bl a talas om noll-energi-hus.

Det hela är en skröna. För det första har EU överhuvudtaget ingenting med uppvärmningen av svenska bostäder att göra. Vare sig den ligger vid Treriksröset eller vid Smygehuk. Det skiljer ganska mycket av uppvärm-nings behov vid dessa två orter.

Det existerar inga noll-energihus. Det är en sorglig skröna. Enbart att laga mat och titta på TV samt spela nån gammal CD då och då, drar 5.000 kWh/år.

Men säger någon vi har solfångare på taket. En vanlig solfångare ger inget energitillskott under december-februari. Nollvisionsbluffen är således lätt att avslöja. Givetvis är det bra att ha välsiolerade hus. Om inte annat så blir komforten hög.

Däremot har Boverket i Sverige, ensidigt skärpt kraven på uppvärmning så att man max får göra av med 75 kWh/kvm och år (i mellansverige). Det innebär att ett hus på 125 kvm får använda max energi motsvarande ca 10.000 kWh. Detta krav är inte särskilt svårt att nå. Själv gör vi av med 5.000 kWh/år för uppvärmning och varmvatten.

Det underliga med denna bestämmelse är alltså att har du stort hus så kan du göra av med mycket energi. Har du litet hus måste du reducera. Var finns rättvisan i ett sådant regelverk? Tryck ned allmänheten men hoppa över husen i Täby och Danderyd!

Det Boverket dessutom glömde var att samma regel borde gälla för ved och pellets, eftersom dessa energislag släpper ut mängder med koldioxid och annan skit i luften, vilket då inte direktverkande el gör.

Det finns inga passivhus. I den mån man inte värmer upp dessa eller ser till att det finns luftväxling, kommer de att mögla igen om några år. Kolla bara in miljon-programmens mögel från 70-talet!

Det är väl med miljö-journalister, som med deltagarna i FN:s klimatpanel IPCC. Ju mer de kan skrämma skiten ur folk, desto mer trovärdiga tror de själva att de är!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar