fredag, januari 15, 2010

"Elbyte kan spara pengar"

Är rubriken i SN, som intro till ett seminarium för dig som bor i hus med direktverkande el. Arrangör är Energikontoret i Sörmland.

Enligt artikeln är elpriset skyhögt och man kan minska sina kostnader med att införa vattenburen värme i huset för att bl a kunna ansluta till berg- eller fjärrvärme.

Om man tittar på de proffs websidor som finns Vämepumpsforum och Bygga hus. Dvs där den samlade erfarnheten av energibesparingar stöts och blöts och där icke relevanta uppfattningar i energifrågan skulle både skrattas och dömas ut rätt omgående kan vi redan nu avslöja vad dom gäller för Sörmland:

1. Fjärrvärme är helt ute i mindre tätorter. Ett av de mer dyrare alternativen. Kan endast drivas med fossil eldning, vilket måste minskas enligt EU-krav! I Gnesta liksom Stockholm finns den dyraste fjärrvärmen i landet!

2. El är inget energislag utan ett sätt att distribuera energi. Ung som en tankbil kör dieselolja.

3. El är om det är producerat av vatten-, kärn- eller vindkraft helt koldioxidneutralt i ett längre perspektiv.

Ett hushåll gör av med ca 7.000 kWh på sådant som inte har med uppvärmning att göra dvs laga mat, titta på TV eller dator. Några energisnåla hus finna således inte i den bemärkelsen allt annat är båg. Kravet för framtiden är att en normalvilla inte får använda mer än 10.000 kWh för uppvärmning. Ett krav som inte är särskilt svårt att uppnå.

För hus med direktverkande el gäller följande:

Ligger din förbrukning under 20.000 kWh/år kan du installera en vanlig luftvärmepump. Det kostar ca 20.000 kr max inkl installation. Det sänker uppvärmningkostnaden med hälften och har betalat sig inom ca tre år.

Har du redan ett vattenburet system med vedpanna eller olja gäller följande:

Ved- eller oljeeldning ger mycket koldioxidutsläpp och kommer att bli dyrt i framtiden. Stäng av pannan och satsa på en luft-vattenvärmepump om du gör av med max 30.000 kWh per år. Den sänker energikostnaden med mer än hälften. Den kostar ca 70.000 kr och är återbetald på 5 år. Du kan givetvis även installera en luftvärmepump och köra pannan på elpatron de kallaste dagarna.

Har du större förbrukning kan du ev borra för bergvärmepump. Det kostar närmare 190.000 kr och innebär en besparing på mer än 60% . Återbetalningstiden är dock lång. Kanske 10 år. Bor du nära grannar som oxo har bergvärme får man räkna med att hålet blir kallare för varje år. Bergvärme är klart lönsam i Norrland, Värmland och Dalarna.

Den enda egentliga anledningen till att konvertera till vattenburen värme är om man har hög förbrukning eller tänker relativt långsiktigt. Många tror att man skall kunna fortsätta att elda med ved från sin egen skog utan att betala koldioxidavgift. Men så är således inte fallet.

Seminariet i Gnesta hålls den 20 januari kl 19.00 i Elektron. Alla är hjärtligt välkomna!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar