tisdag, januari 19, 2010

"Etanolen ökar utsläppen"

Det svenska etanolprogrammet har ökat utsläppen av koldioxid med 20 miljoner ton sedan millennieskiftet jämfört med om motsvarande transporter gjorts på bensin. Kalkylen presenteras av Expertgruppen för miljöstudier.

Etanolprogrammen i västvärlden leder till ökade livsmedelspriser, lägre bränslepriser och ökade utsläpp de närmaste 50 till 60 åren. Den slutsatsen drar Sören Wibe, professor i skogsekonomi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, efter att sammanställt forskningsresultat från en rad organisationer och forskare på senare år.

Man anser också att utsläppsstatistiken är direkt missvisande eftersom man bortser från utsläppen från etanol och andra biobränslen (ved- och pelletseldning). Strax före Köpenhamnsmötet sades att utsläppen från den svenska transportsektorn minskade. Men när etanolutsläppen räknats in hade utsläppen i själva verket ökat, säger Sören Wibe.

Det var väl det vi trodde: Ändamålet helgar medlen! De röd-gröna skall ju lägga ned den rena kärnkraften och ersätta den med de skitiga alternativen etanol och vedeldning. Fortsatt stöd för etanol bidrar även till världens undernäring!

En sammanfattning av rapporten kan du hitta här!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar