måndag, januari 18, 2010

Fp vill förstärka försvarsmakten

Folkpartiet vill stärka försvarsmakten och i synnerhet beredskapen på Östersjöns viktigaste ö, Gotland. Detta har väckt viss irritation bland borgerliga politiska kommentatorer men givetvis måste varje partiet kunna stå upp för en åsikt och inte bara en allians. Annars vore det knappast intressant med olika partier.

Försvaret har under 90-tal och tidigt 2000-tal varit utsatt för en neddragning av kapaciteten med 80%. För oss som arbetat inom försvarssektorn är detta helt uppenbart. För allmänheten mest i att dess söner inte fick någon värnppliktsplats. Förändringen är enorm. I stort sett alla beredskapslager har sålts ut. Det finns inte längre några jättelager av mat, bensin och andra saker som behövs vid ett krisläge. T o m det jättelager av alkohol, som fanns i Stockholms-trakten har avvecklats.

Sverige kunde för 15 år sedan mobilisera en armé med 800.000 välutrustade män. Vi hade ett flygvapen som i effektivitet var bland de 10 främsta i världen. Vi hade minst 10 kraftfulla U-båtar som hade kapacitet att snurra upp även NATO:s främsta dito. Vi hade ett 20-tal brigader mot dagens 4.

Sveriges röst i omvärlden var direkt proportionell mot dessa resurser. Ryssland försvagades ekonomiskt och militärt på 80-talet och in i 90-talet. För 10 år sedan påbörjades en märkbar förbättring av ekonomi och därmed oxo militära investeringar. Rysslands närvaro i Östersjön efter Catalina m fl och senare Balt-staternas frigörande blev minimalt. Nu rustar man igen och inte minst för att garantera den gigantiska gas-ledningen i Östersjön.

Oppositionens förträdare Mona Sahlin vill minska försvarsanslaget med två miljarder per år. Samtidigt ska det satsas mer på försvarsindustrin. Hon själv vill bibehålla närvaron i Afghanistan. Skall två miljarder, eller mer, tas från försvarsmakten varje år blir det omfattande nya nedläggningar av förband i insatsorganisationen och av regementen och flottiljer i grundutbildningsorganisationen.

Utvecklingen i Ryssland är oroande. Landet och regimen utvecklas i mer auktoritär riktning. De satsar på återupprustning och flyttar fram sina säkerhetspolitiska positioner i Östersjöområdet.

Spänningen stiger i Östersjön. Sveriges närvaro i Östersjön och därmed styrka i förhandlingsposition stärks av att satsningen på korvetter av Visby-klassen säkerställs samt att Gotland utrustas med starkare militär närvaro.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar