tisdag, december 01, 2009

Rousseau hade aldrig rodnat

I en ledare i SN 1/12 framförs att "Rousseau skulle ha rodnat" om han känt till schweizarnas inställning till islam med anledning av den genomförda folkomröstningen för eller emot sk minareter!

Jean-Jacques Rousseau var en schweizisk-fransk filosof, som levde på 1700-talet och främst förespråkade "Back to the nature". Han var en outbildad kvinnoförförare av stora mått och förmodligen lät han sina fem barn dö utan medlidande. Han kan betraktas som en sann bakåtsträvare jämfört med samtidens mer framstegsvänliga filosofer som Voltaire och Diderot.

Med dagens svenska mått skulle nog Rousseau ha betraktats mer som en mullig mansgris än försvarare av individens rätt. Man skall ha klart för sig att på 1700-talet hade kvinnan ingen som helst rätt, varken i muhammedanska länder eller i Europa.

Vad som förmodligen stör schweizare och även svenskar är väl närmast islams inställning till kvinnans rätt i samhället. Själv har jag besökt många muhammedanska länder i Afrika och mellan-Östern och kan givetvis konstatera själv att denna anomali existerar! Islam likt många andra religioner ligger ju heller inte i linje med Voltaire och Diderots budskap. Snarare mer likt Rousseau, som vill återgå till ett primitivt naturtillstånd.

Alienation (främlingsskap) är av ondo och givetvis skall muhammedaner få bygga minareter även om dessa inte utgör en del av islams religion. Men att desarmera denna tickande bomb kan ju inte vara ensidig. Dvs de som värdesätter islam måste naturligtvis bjuda till. Det innebär att kvinnan skall sitta bredvid mannen i moskén och inte bakom. Det innebär att det borde finnas kvinnliga präster, liksom i den lutheranska kyrkan.

Att döma ut schweizarna, som främlingsfientliga är nog att göra det hela för enkelt för sig. Nu är ledaren i SN inte den ende, som vill kommentera den schweiziska folkviljan. Det är många om budet! Det man dock i allmänhet saknar hos alla dessa etablerade skribenter är en journalistisk drivkraft till en mer objektiv analys av dessa skeenden. I många stycken hävdar man kvinnans likaberättigande samtidigt som man likaledes, kanske till nöds, accepterar kvinnans underordnade ställning i många religioner. Enligt min uppfattning måste kvinnans jämlika ställning prioriteras och vara betydligt viktigare än hänsyn till olika religioners budskap särskilt om dessa bryter mot FN:s principer om allas fri- och rättigheter.

Att hävda islamsk rättskipning i Europa utgör ingen bra grogrund för framtida endräkt och förståelse! Alla måste givetvis anpassa sig till EU:s lagar och jämlikhetssträvanden. Samtidigt måste vi med europeisk tradition inse att detta är en process, som inte kan genomföras i en handvändning!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar