onsdag, december 09, 2009

Good Rockin Tonight!

I år är det ungefär sådär 60 år sedan födelsen av Rock an' Roll. Den första riktiga plattan, som vi träffat på är med Wynonie Harris - Good Rockin' Tonight - från 1949. Vid samma tid var även Fats Domino igång. Men vi har tyvärr inte kunnat hitta några låtar med honom från denna tid.

Själv minns vi den första amerikanska stenkakeplattan från 1955 med Ludde och Blueberry Hill. Fats gjorde så småningom en fin inspelning med denna låt.

Vi alla är ett gäng gamla rockfantaster som under några år träffats då och då och spelat gamla goodies, rocklåtar och minns i Gnesta. Det mesta hämtat från Youtube men en del har haft fina samlingar med EP-skivor från 50-talet.

Det fantastiska VM-året 1958 så fick vi faktiskt tillfälle att lyssna till Little Gerhard på det stora scoutlägret på Gålö. Samtidigt var förresten Nacka Skoglund med och klackade två-kronor.

Den äldsta videoinspelningen vi kunnat hitta är Bessie Smith och St Louis Blues från 1929. Samtidigt spelade Bessie in Nobody knows you when you're down and out! En magnifik låt! Men det var först i början på 50-talet, som det hela drog igång rejält med Elvis, Chucken och Carl Perkins! I Sverige så kom det hela igång rejält först med Radio Syd och Radio Nord. Den senare kunde även höras ända bort till England. Detta kunde jag konstatera på gamla ångbåten Suecia på väg till London 1961.

En julhälsning till er alla rockare och i synnerhet till våra värdar på Vesslevägen, så ses vi på det nya året med nya "gamla" inspelningar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar