tisdag, april 26, 2016

Sjukvårdskrisen i Södermanland - vi blir fler i länet!


Tommy Kägo m fl skriver dagligen i Södermanlands Nyheter om den eftersatta sjukvården och akutmottagningarna i synnerhet. Man glömmer då bort att adressera vårdköerna som utgör ett minst lika stort problem. Sådant som kan åtgärdas på en vecka i Stockholm kan ta tre månader. Man fokuserar mycket på personalens situation men knappast på de som lider - de sjuka!

.

.
Man blir även tämligen förvånad över tidningens eminenta förmåga att hela tiden adressera symptomer men inte orsaker. Problemet med den sörmländska sjukvården idag är att befolkningen ökat med 15% på 10 år. Vi har blivit 22.000 fler personer och det finns ytterligare 15.555 asylsökande i länets kommuner totalt 37.372 fler personer som behöver vård - än de 262.000 som fanns 2005.


I tillägg till detta kan man även ana organisatoriska problem med en icke fungerande vårdkedja samt att snart samtliga landstingspolitiker sitter i samma ledning och kratsar varandras ryggar! Laissez faire för hela slanten!

Staten som normalt betalar ca 85 miljarder till kommuner och landsting har inte betalat ett öre till denna 15%-iga ökning. Då är det lätt att inse att Landstinget Sörmland behöver höja skatten rejält för att klara välfärden i vården med denna enorma befolkningsökning.

Det är ett långsiktigt problem som nu rullas upp för öppen ridå och landstingspolitikerna har som vanligt inga svar! Sjukvården måste givetvis bemannas med rätt antal personer beroende av befolkningens storlek och hälsa. Nu gör man precis tvärtom och skär i antalet vårdplatser mm. Denna kräftgång märktes redan för 10 år sedan och vi har bara väntat på att kraschen skall komma. En krasch som blir katastrofal främst för de som är sjuka!

Varför sedan landstingspolitikerna inte begriper ett dugg kan man ju bara spekulera i. Mitt råd är att kolla SCB statistikdatabas. Där finns det nyttiga upplysningar!


Se även Nu kraschar det mesta i Sverige!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar