måndag, augusti 19, 2013

Finns det rika kommuner?

I en stort uppslagen artikel i dagens Svenska Dagblad, SvD meddelas att "Rika kommuner har läggre lärartäthet!" Detta måste man suga på en stund av flera skäl. Är det verkligen de kommuner med störst skattekraft, som är rikast? Enligt min mening nej. Dels har vi ett utjämningssystem mellan kommunerna, som nivellerar den skatt som faktiskt erhålls från staten - inte skattebetalarna, dels är det faktiskt ganska viktigt hur kommunen sköts och hur stora kostnader man har. I kommunen Skellefteå lever väl då man har ett eget vattenkraftbolag, som ger stora inkomster.


Intressant är att de inte särskilt begåvade text-TV författarna från SVT och TV4 nappar på detta utan några större analyser och vad vill SvD med denna artikel? Förment att Danderyd m fl "sviker" elever som skulle kunnat vara ännu bättre! Vilket måste betraktas som ett nonsens uttalande i ett jämlikhetsperspektiv.


Om vi tittar på Sollentuna så skulle denna kommun vara den 5:e "rikaste" kommunen i landet med en lärartäthet i stort på landets genomsnitt. Det satisfierar inte särskilt väl SvD påståenden. Skulle man kolla undersökningens standardavvikelse skulle den nog vara katastorfalt hög;  dvs vara värdelös att dra några slutsatser av. Kanske SvD borde ha anlitat någon statistiker i sina ambitioner!


Varför inte sätta lärartätheten i relation till kommunens bokslut och soliditet? Ett mycket bättre sätt att mäta eventuell rikedom!


Det enda mer intelligenta uttalandet i ärendet utgörs av Patrik Nimmerstam (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Danderyd. Han säger, att eleverna i Danderyds grundskolor har de bästa betygen i hela landet, trots att kommunen har "sämst" lärartäthet.

– Vi har fokus på elevernas resultat. Frågan är hur mycket mer vi behöver satsa på skolan när vi har Sveriges bästa resultat.


Nej några "rika" kommuner finns inte i landet. Däremot ett antal med näsan något ovanför vattenytan och ett större antal som ofta får rejäla kallsupar. Men livbojen "skatte-utjämningen" håller alla ovanför vattenytan vare sig man sköter kommunen bra eller dåligt, vilket kanske inte alla har riktigt klart för sig - inte ens journalister med samhällsbevakning, som specialitet!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar