torsdag, augusti 01, 2013

Efterlyses; vindkraftutbyggnad med mått och sans!

Riksdagsledamöterna Stefan Käll (FP Sörmland) och Christer Nylander (FP Östra Skåne) skriver idag på SN:s ledarsida att "Naturvärden måste gå före vindkraft som skadar miljön."


Deras synnerligen pregnanta inlägg får en genast att fundera över hur det ser ut i världen. Danskar och tyskar har ju satsat stort på vindkraft. Bägge länderna har stora energiförsörjningsproblem och släpper utan att rodna ut mest skit inom hela EU i form av utsläpp från kolkraft. Tyskland har ju beslutat att stoppa sina återstående kärn-kraftverk trots protester. I varje fall gäller detta innan det tyska valet i höst!

I Tyskland finns vindkraften i norra delen medan industrin finns mer söderut. Man bygger nu närmast desperat ut det tyska elnätet för att överhuvudtaget kunna överföra energi från norr (läs vindkraft och vattenkraft från Norge och Sverige).

Visst är det rimligt att bygga vindkraft, där det är effektivt; dvs där det blåser och finns eldistribution. Men att bygga i nationalparker eller kring sjön Dunkern i Sörmland är väl närmast ett helgerån! Hur kan man planera 150 meter (minst) höga vindkraftverk runt kulturmiljön Dunkern i Gnesta och Flens kommuner?

Planerna runt Dunkern om de kommer till utförande torde bli en av Sveriges största kulturmiljöskandaler på länge! Läs gärna inlägget i SN. Det är synnerligen tänkvärt!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar