tisdag, augusti 20, 2013

Cirkus i Gnesta



Att skutan Gnesta kommun har hamnat ur farleden och fastnat på en sandbank är väl de flesta numera medvetna om. Om besättningen finns det mycket att säga. Både på tjänstemannasidan och den politiska. Tyvärr så blir denna karusell ekonomiskt kostbar för kommunens invånare. Det kostar ofantliga summor att rekrytera nya chefer. Gnesta kommuns attraktivitet minskar drastiskt med dålig ledning. Den plötsligt uppblossande pendeltågskrisen visar med glasklar tydlighet att kommunens fokus och framför-hållning kunnat vara bättre!






När alliansen förlorade valet 2010 fanns det en kompetent och kunnig ledningsgrupp i kommunen bestående av:

Kommunchef         Nils-Erik Selin       
Kanslichef         Anneli Sagnérius
Ekonomichef        Marlene Bernfalk
Stadsbyggnadschef  Christer Andén  
Barn- och utb chef Mona Elveskog     
Kultur/teknikchef  Johan Ström
Socialchef         Susanne Sandlund


Det fanns dessutom en politisk ordförandegrupp med lång erfarenhet:
KS  ordf           Henric Sörblad(M)
BoU ordf           Ingalill Fredriksson(C)
Soc ordf           Ingrid Jerneborg(M)
MoB ordf           Sara Kinberg(FP)
KoT ordf           Mats Klasson(C)
KF  ordf           Bo Wingård(KD)


Av kommunens ledningsgrupp finns i höst bara Nils-Erik Selin och Christer Andén kvar. Övriga är uppsagda, har slutat eller sagt upp sig. Dessutom slutar Christer Andén 2014. Det torde inte vara särskilt svårt att förstå att detta är inte hållbart någon längre tid. De tongivande bland rödgröna politiker synes sakna den kompetens som erfordras för att leda en 500 miljoner kronors verksamhet.  


Cirkus kommunledning

Kommunalrådet Johan Rocklind har ju länge undvikit sin arbetsplats i kommunhuset av någon orsak. Numera vet vi att han ägnat mycken kraft åt att förkovra sig i samhällsvetarprogrammet på högskolan. 

Vice kommunalrådet tillika danspedagogen Kukkamaria Valtola-Sjöberg gör fortsatt märkliga uttalanden: "Vi skall inte anställa personal som har militär utbildning!" Detta uttalande torde vara helt oacceptabelt enligt svensk lag. Dessutom har ju dessa "militärer" en jämförelsevis fantastisk utbildning i samhällskunskap, psykologi, ledarskap mm. Något som Valtola-Sjöberg synes sakna. 


Dessutom verkar våra ledande kommunalråd ha det synnerligen svårt att sätta ner foten kring Liljedalshemmet. Under sommaren har lokaltidningen haft en artikel om att kommunen sviker de äldre invånarna! Ledsamt!


Cirkus socialförvaltning

Susanne Sandlund slutar och ersätts av Magnus Johansson, som lämnar efter ett år och tar med sig mellanchefen Helen Broberg. Chefen för den omdiskuterade hemtjänsten Josefina Ackelman-Thunholm säger upp sig. Nämndordförande Tom Jansson(S) slutar efter ett år. Under lång tid fanns ingen ordförande alls tills Birgitta Brus(S) tillsätts. Båda styrande kommunalråden har själva lagt sig i styrandet av nämnden. Ny socialchef (som vi ser fram mot) Marja Kammouna börjar dock i augusti 2013.


Cirkus kultur- och teknikförvaltning

Chefen Johan Ström får sparken efter en kortare tid av nämnden. Johan var förmodligen en av kommunens bästa rekryteringar under 20 år men ogillades av de rödgröna. Någon ny chef har inte tillsatts utan Bengt Klintbo, ekonom sköter det hela. Dock har den kontroversielle fritidschefen Mikael Karlsson slutat och ersatts med en betydligt mer kompetent kvinna. I nämnden har flera rokader gjorts under mandatperioden.

Under den rödgröna eran har även 8 chefer slutat inom denna förvaltning!


Cirkus barn- och utbildningsförvaltning

Kommunens i särklass tyngsta arbetsuppgift. Nämndordförande Ann-Christin Alderbrant(S) slutar och ersätts av det politiskt oprövade kortet Linda Lundin(S).  


Som lök på laxen så slutar även chefen Mona Elveskog. En ny chef har internrekryterats utan politisk consensus. Linda Lundin (26) skall nu förvalta 200 miljoner kronor om året.


Den nya förvaltningschefen således anställt en ny chef för Chill och samtidigt avskedat honom intill en kostnad för kommunen av 550.000 kronor. Dessutom anmäler Linda Lundin att det gör inget då vi kan ha tjänsten obesatt intill dessa 550.000 kronorna är betalda! 


Förmodad cirkus kanslienheten

Kommunens kanslichef Anneli Sagnérius och ekonomichef Marlene Bernfalk har sagt upp sig. Två oerhört viktiga personer som påverkar alla andra förvaltningar och styr verksamheten inom kommunen. De ekonomiska analyserna är oerhört viktiga både för chefstjänstemän och för ledande politikers vägval. Eftersom den styrande politiska eliten är oerfarna för att leda en verksamhet som omsätter ca 500 miljoner kronor varje år, är givetvis gedigna juridiska och ekonomiska underlag helt avgörande för goda beslut.


De styrande två kommunalråden bör kanske överväga sin positioner, som politiker i Gnesta kommun. I varje fall får man nog börja anstränga sig mer för att få det hela att gå ihop!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar