tisdag, juni 04, 2013

Skillnaden mellan den svenska och finska skolan!

Många undrar varför den finska skolan ligger i världstopp medan den svenska, som satsar lika mycket ekonomiska resurser håller på att förtvina. I Finland är läraryrket en stolthet. I Sverige vill ingen bli lärare. DN ger oss svaret idag; den svenska kravlösheten och oredan i skolan.

Under rubriken:  Lärare hotas och misshandlas av sina elever, beskriver Dagens Nyheter ett scenario, som man inte trodde var sant.

I godhetens namn låter skolorna eleverna regera. Elever, som dagligen misshandlar lärare kan gå kvar i skolan. En elev kan förstöra hela dagen för 30 andra elever utan åtgärd. Lärare förföljs av elever och även av föräldrar utanför skolan etc. I skolor med oreda är även elevmobbing omfattande.

Vilken uppfattning om samhället kommer dessa elever att bibringas. Eftersom det är främst kvinnliga lärare, som drabbas av denna mobbning och pennalism frågar man sig hur det är ställt med jämställdheten?

Tror dessa våldsverkare att man kan spela Allan även i arbetslivet? Tror de verkligen, att de kan få ett jobb, där arbetsgivaren mobbas? Knappast. De kommer säkert att ingå i den skara av 70.000-100.000 ungdomar i åldrarna 16-24 år, som inte tycks göra någonting alls längre. En skara som ökar för varje dag.

Det är hög tid Jan Björklund m fl att se till att ställa krav på de som går i skolan. Inte bara krav på betyg utan krav på hur man uppför sig mot andra människor. Vi kan inte längre ha en djungelns lag som idag.

Den svenska jämställdheten är verkligen på dekis bland ungdomar och när det gäller våld mot kvinnor är vi sämst i Europa. Något som inte tycks beröra den svenska kvinnorörelsen särskilt mycket och inte de politiska partierna heller. 

Hela denna negativa utveckling har kommit de senaste 10 åren. Så det borde snabbt kunna gå att vända utvecklingen. Det betyder att lärarna skall bestämma i skolan inte eleven Allan den allsmäktige. Det betyder att man skall ha respekt för sina kvinnliga medelever; inte kalla dem för horor eller andra tillmälen. Det betyder att de omfattande ekonomiska resurser, som satsas på skolan skall användas till utbildning.

Det behövs lagändringar som gör att huliganer snabbt kan avskiljas från den normala undervisningen utan omfattande utredningar. Lärarfacken måste ta sitt ansvar. Som det varit nu har de övergett sina medlemmar!

Den finska skolan accepterar inte huliganism, som den svenska gör. I den finska blir man snabbt avstängd , omhändertagen av sociala myndigheter eller lagförd om man inte kan uppföra sig på ett civiliserat vis.

Lär gärna här DN:s skrämmande berättelser här! Kanske även något för Sörmlands Nyheters ledarskribent Charlotte Boström att läsa på.

2 kommentarer :

  1. Givetvis har detta problem med den omfattande invandringen från tredje världen att göra. Men det vågar DN inte låta påskina.

    SvaraRadera
  2. Det kan ju bidraga men den svenska skolan började förfalla enligt min mening redan på 80-talet. Man förfaller på två områden kunskap och vanlig hyfs!

    I veckan dömdes en lärare av Borås tingsrätt för att en elev spottat denne i ansiktet. Just det. Eleven gick fri och läraren fick schavottera. Det går naturligtvis inte utan att läraren har auktoritet. Eleverna testar ju gränserna.

    Sverige är väl vidare det enda land i Europa där man som 14-åring kan göra precis vad man vill; mörda, våldta, misshandla utan att man blir lagförd. Inte så konstigt att samhället urartar mer och mer! Unga förövare kanske inte skall låsas in men kraftiga skadestånd borde kunna utmätas!

    Skolan är som sagt på helt fel väg och det som irriterar mest är att stora skattemedel används till pseudoverksamheter. Förutom bättre lärarlöner måste elever, som stör undervisningen kunna skiljas från aktuell skola. Så var det förr och det fungerade alldeles utmärkt.

    När det gäller kunskap så är det givetvis fel att placera en invandrare i samma klass, som jämnåriga svenskar. Det behövs betydligt mer svenskundervisning för dessa. Läs gärna om goda australienska resultat med satsning på språkundervisning.

    Vilken arbetsgivare med dagens omfattande regelverk vill anställa en person, som inte förstår säkerhetsföreskrifterna.

    SvaraRadera