måndag, juni 03, 2013

Saxat ur Gnesta kommunstyrelse 2/6

Program för Gnesta kommuns miljö- och hållbarhetsarbete
- Minskat bilresande (jo jo då får man kanske åter bussarna mellan Gnesta och Mariefred)

Gnesta centrum
Mycket intressant - bra analys men saknar helt politisk syntes dvs politisk styrning


Detaljplan för Vängsö
Klubben vill ju bygga ut flygplatsen med hårdgjord landningsbana. Ett tveksamt ingrepp i kultur.miljön i Gåsinge Dillnäs socknar. Området betecknas ju som synnerligen värdefullt för kultur och viktigt för det rörliga friluftslivet.

Det som inte framgår av detaljplanen är att den mycket stora investering, som behöver ske måste betalas med landningsavgifter mm. Det innebär en stor risk för överutnyttjande av anläggningen framgent.

Den redovisade miljökonsekvensbeskrivningen känns inte bra - med egen erfarenhet att läsa dylika. Trots att antalet flygaktiviteter skall mångdubblas så kommer bullret att minska. (F-n trott sa Rellingen).

Man kan även undra över varför bygga en ny motorflygplats med ambitioner. Det finns ju redan permanentade fält nästgårds i Malmby samt i Kjula eller Skavsta. Synpunkterna är ovanligt många och protester lär följa! Tummen ner i stort!

Budgetförutsättningar 2014-2016
Beslutet skjuts upp mht att besked om förändrad skatteutjämning inte föreligger. Ett nytt beslut i riksdagen om skatteutjämningssystemet måste tas men påverkar möjligen Gnesta i positiv riktning med kanske 5 miljoner kr. Men denna förändring påverkar inte kommunen 2014 - då systemet har en eftersläpning på ca 2 år. En betydligt viktigare parameter är hur det går med jobben; dvs vilka skatteintäkter kommunen får. Med denna osäkerhet torde det inte vara något större problem att fatta beslut. I oktober när nytt beslut nu om budget skall tagas, torde man inte veta mer. Det stora problemet med att fatta sena beslut om nästa års budget är att skolans planering blir lidande. Man kan ju inte anställa lärare för höstterminen och sparka dessa under vårterminen.

Oppositionsrådsarvode
Efter åratal av manglingar i arvodeskommitté m fl platser har nu majoriteten bestämt att oppositionsrådet Ann-Sofie Lifvenhage skall bli arvoderad med 60% av Johan Rocklinds ersättning fr o m 1 januar1 2014. Hon kommer fortfarande att vara det sämst betalda oppositionsrådet i Sörmland - men ändå en liten seger för anständigheten!

Utredning om införande av miljöutskott
Kommunen hade på 90-talet ett miljöutskott. Eftersom man ansåg att miljön var värd något bättre skapade man en miljönämnd, som ju har betydligt större befogenheter än ett utskott. Varför man nu skall återinföra ett miljöutskott känns obegripligt. Gör inte miljönämnden sitt jobb?

Regional kulturplan för Södermanland
Handlar om att ratisficera samarbetsformer kring rubricerade kulturplan. Viktig handling. Kan ladda ner här!

WEBB-TV från kommunfullmäktige gillas inte!
Jonathan Ohlsson(M) motionerar om webb-TV utsändningar från kommunfullmäktiges sammanträden. Utmärkt motion, som kan ge invånarna mer intressant information om vad som sägs men inte skrivs!

Majoriteten vågar dock inte med denna nymodighet av någon anledning. Kanske man är rädd för insyn. Man avser således att göra tummen ner. Nu torde väl vem som helst kunna filma sammanträdena och sända ut dem efteråt.

Vi noterar således att Jonathan skrev denna motion i november 2010. Det har således tagit 2,5 år för den socialistiska majoriteten att klämma fram ett nej. Starkt jobbat och är väl även ett bevis på kreativiteten hos de styrande.

Studentmedarbetare gillas ej heller
Centerpartiet lämnade förra året en synnerligen god motion om att tillse att högskolestuderanden fick praktikplatser och närmare anknytning till näringsliv och samhälle - efter en dansk modell! Denna eleganta och viktiga motion skulle jag velat fått skriva själv.

Den socialistiska majoriteten vågar ånyo inte sig på att hantera detta av någon outgrundligt anledning. Sakta i backarna. Alltför kreativa får vi inte vara!

Regler för handhavande av raketer och smällare
Bifalls av majoriteten. Det känns dock som dessa regler redan gäller. Dvs man behövde redan tidigare tillstånd inom tätbebyggt område för att avskjuta raketer. Ingen följer dessa regler och lättare lär det säkert inte bli även fortsättningsvis.

Flyktingmottagning
Kommunen förpliktar sig att ta emot 35 nya flyktingar. Det är bra att Gnesta ställer upp för en gemensam svensk flyktingpolitik och avlastar andra kommuner. Fråga är dock var dessa skall bo? Gnestahem hade senast jag tittade på kön 3 lediga lägenheter och flera hundra i kö! Baracker

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar