lördag, juni 15, 2013

1.000 demonstrerade för Gnesta-pendeln


En fantastisk publik på uppskattningsvis 1.000 personer hade följa anmaningen att demonstrera för pendeltrafiken mot Stockholm. SR ansåg att det var 500 st men i vår räkning slutade vi vid 8 100 grupper, så kanske siffran 1.000 är mer rättvisande. Den talrika publiken kunde lyssna på många bra tal och inlägg av olika talare t ex förre vänsterledaren Lars Ohly, sommarboende inte långt från pendeln.

Olof Jonmyren politisk redaktör vid Sörmlands Nyheter höll säkert i taktpinnen, när de flesta av Gnestas partier fick komma till tals under faktiskt stort jubel bland åskådarna. Inledningsvis var det kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind, som talade.
  Många har skrivit på uppropet för pendeln liksom undertecknad, hustru och barn. Det gläder mig att se att uppropslistans förste riksdagsman är folkpartisten Gunnar Andrén, Täby. Från Stjärnhov kom byalagaren Kerstin Grenthe med inte mindre än 570 underskrifter. I centrala Stjärnhov bor bara 500 personer så det fanns säkert några sommarboende rikskändisar med.

Det som inte framkom i debatten var hur avregleringen av järnvägen (roten till det onda) kom till. Faktiskt när Göran Persson, Stjärnhov var statsminister. Men han kan ju ha ändrat åsikt under resans gång. Lars Ohly var emot avregleringen men alla andra partier var för. 

Avregleringen av järnvägen är ett stort fiasko. Studera gärna skräckexemplet England, som vi faktiskt gjort under vår tid vid Mälartrafik AB. Avregleringen av elnätet är nästa stora fiasko. Liten konkurrens om priser medan nätavgifterna stiger oavbrutet. Nu skall vi vara med om att sälja ut denna el till Tyskland och Danmark, som har stor brist på energi.

Nu gäller det dock att fortsatt jobba över partigränser och kontakta alla personer särskilt riksdagsmän för att de skall inse det miljö- och boendemässigt kontraproduktiva, som Trafikverket presterar! Vem har sagt att det är samhällsekonomiskt viktigare med fler halvtomma tåg mellan Stockholm och Göteborg, när storstadsregionens blodomlopp är i stor nöd av fler utspridda bostäder med god kommunikation;  i centrala Stockholm är det i stort färdigbyggt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar