onsdag, april 07, 2010

Mål för svensk jämställdhetspolitik

Det övergripande målet för svensk jämställdhetspolitik är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

Delmålen är:
1. En jämn fördelning av makt och inflytande i samhället.
2. Ekonomisk jämställdhet.
3. En jämn fördelning av det obetalda hem-och omsorgsarbetet.
4. Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.


Mina särskilda synpunkter på detta:

1. Givetvis men man får inte åsidosätta röstprincipen en man en röst!
2. På god väg men framför allt finns en tendens att yrken, som domineras av kvinnor halkar efter. Läraryrket med den långa utbildningen är ett typiskt exempel.
3. Att framför allt skapa opinion och vissa regler t ex om att dela föräldraledighet.

Troligen är vi bland de bästa i Europa på dessa tre punkter! Medan vi av någon outgrundlig anledning är sämst i Europa på den 4:e "Män våld mot kvinnor skall upphöra." Alltså inte bara dåliga utan sämst i klassen!

Detta har jag uppmärksammat ett antal gånger på denna blogg ty ämnet tycks vara nerprioriterat i den svenska debatten och på dagstidningarna! När vi är rejält dåliga på någonting i landet brukar det annars skapa jätterubriker. Men mäns våld mot kvinnor tycks vara helt ok!

En ny politikergranne på vänsterkanten i Gnesta, anklagar mig för att vara rasist med den inställningen dvs att värna delmål 4:a. Man kan ju undra hur mycket mer skruvat man skall få höra från en uppenbarligen mycket mullig mansgris!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar