tisdag, april 20, 2010

Klarar du en räntehöjning?

Frågan ställs i Dagens Nyheter! Man kan undra över om inte frågan borde ha ställts:"Klarar du en fördubbling av elkostnaderna"?

Idag kostar en kWh ungefär 1,50 kr med alla skatter och nätavgifter och elkostnader. Det innebär att årskostnaden för en normalvilla är ca 30.000 kr. Vissa partier vill ju ganska raskt avskaffa huvudproducenten av el i Sverige och därmed bedöms elkostnaden bli minst dubbel så hög.

Det innebär ett elpris på minst 3 kr/kWh och en årskostnad på minst 60.000 kr, vilket ger en kostnad på 5.000 kr/månad. En person med enbart garantipension tjänar 7.500 kr före skatt!

En annan sekundär effekt är att stockholmaren även om han har fjärrvärme kommer att få dramtiskt höjda uppvärmningskostnader på hyran eftersom elpris och fjärrvärme hänger ganska väl ihop. Dessutom kommer den fossila eldningen vid fjärrvärmeverken bli dyrare mht koldioxidutsläppen.

Oroa dig inte i framtiden för räntan. Oroa dig för dramatiskt höjda energipriser eller välj ett parti, som inte tillåter detta!

Det viktigaste för Sveriges framgångar och välfärdens utveckling är god tillgång på hyfsat billig el. Det ger industrin bra konkurrensfördelar och det innebär att vi i detta kalla land slipper frysa på vintrarna!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar