torsdag, augusti 16, 2012

Gnestas främsta turistmål är Skottvångs gruva

Kanske en del inte vet om det men Skottvångs gruva är kommunens i särklass främsta turistmål. I viss mån delar man detta broderligt med Strängnäs kommun, där huvuddelen av Åkers Bergslag finns. Platsen har t o m föreslagits att tillhöra FN:s världsarv.

I år har gruvan försetts med ett nyinvigt muséum, som på de fyra veckorna efter invigningen lockat inte mindre än 1400 besökare. Fram till den 25 augusti är muséet endast öppet på lördagar och söndagar. Den 25 augusti är det Gruvans Dag, som vanligt. Då är det fri entré, som gäller.

Muséet har kommit till stånd genom ett Leader Inlandet projekt. Dvs pengar har ställts till förfogande av EU:s utvecklingsfond och 5 kommuner Gnesta, Nykvarn, Flen, Kungsör och Strängnäs landsbygd. Bidrag har givits från Åkers Kronopark (familjen Hjelm), som äger gruvan, Maria och Janne vid restaurangen Skottvångs Grufva samt inte minst Östra Sörmlands Gruvförening, som ställt upp med frivilliga krafter och nu förvaltar muséet.

I Leader Inlandet har en viss Stjärnhovsprofil Alf Uddberg varit verksam liksom han tidigare verkat för  Gnesta kommuns utvecklingsstöd till Åkers Bergslag. I går träffade jag Alf och ett 50-tal Röda korsare från Gryt vid en rundvandring i gruva och muséet.

Man kan nog utan att överdriva påstå att det nya muséets många intresserade besökare varit över förväntan. I muséet finns även en specialutställning av den kände geologen Nils-Axel Mörner, som beskriver tidigare verksamheter kring vikingafarleden till Birka (Marvikarna-Klemmingen-Sillen-Trosa-ån). Hans utställning väcker historiska visioner.

Skottvång är således kommunens främsta besöksmål. Vi skulle väldigt gärna vilja se att den nya Kulturchefen i Gnesta Susanne Stamreus som gäst för att inte tala om kulturnämndens ordförande Berndt Ullström och nya vice ordföranden Kristina Dellrud. Kommunstyrelsens ordförande Johan Rocklind sågs visserligen komma strosande häromveckan men då gällde det barn och barnteater.

I kommunens information får man för övrigt söka länge om detta turistmål. Lite synd kanske då kommunen har sponsrat verksamheten under åren. Men som sagt den 25 augusti har alla chansen även de med liten plånbok. Välkomna till Gruvans Dag!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar