söndag, februari 07, 2010

Snö i mängder


Nu räcker det med snö. Vi har aldrig haft så mycket snö sedan någon gång på 70-talet och den globala uppvärmningen synes just nu väldigt avlägsen. Hela klimatdebatten verkar ha gått i stå efter vinterns rekordkyla på norra halvklotet och ett antal rapporter om att IPCC hanterar forskardata vårdslöst.
.
För vår del skulle vi gärna uppskatta en viss temperaturhöjning till det mer normala. Vi har under snart 40 år följt vinterns härjningar på hemmafronten i så motto att islossning registrerats varje år. Denna statistik kan på inte vis påvisa någon allmän värmebölja de senaste 20 åren. Däremot en något större varians!
.
Det finns nog goda skäl ändå att ta koldioxid och andra gasers problematik på allvar. De fossila utsläppen måste givetvis minska ganska snart. En energiomställning inom transportsektorn är nödvändig eftersom oljan kommer att bli en bristvara på 2020-talet.
.
Det finns många bra alternativ. Ett synnerligen lovande är framställning av metanol på olika vis. Metanol är till skillnad från etanol en energirik och icke matkonkurrerande produkt. Metanol kan framställas i skogs- och jordbruk eller genom bindning av luftens koldioxid med hjälp av el. Då får man en bilprodukt, som medger stor energilagring i fordonet och därmed lång aktionsradie till skillnad från batterier, som har givna begränsningar i det avseendet.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar