tisdag, augusti 18, 2015

Lögn, förbannad dikt och statistik

Rubriken påvisar författaren Mark Twains uppfattning om statistik. 

 

Efter en längre tids sommarvila; slut på sommaren? Börjar det kanske bli dags att blogga igen. Politikerna lär även nu ha fått en rejäl semester och kan starta övertyga oss om deras förträfflighet. 


Men orsaken till att denna blogg kommer till är en ganska tråkig reminens av händelsen vid IKEA i Västerås häromsistens när två personer kallblodigt blev mördades. I tidningar och på nätet har det förts en våldsam debatt om det grova våldet ökat eller ej. I ena ringhörnan statistikmästaren civilekonomen och fil dr Tino Sanadaji i den andra Dagens Nyheters journalist Stefan Lisinski med stöd av bl a Peter Wolodarski.

 

Enligt Lisinski är ovanstående diagram (hämtat från BRÅ) missvisande då det enbart är anmälningar om ond bråd död. Statistiken som säger att ond bråd död fyrdubblats sedan 1975 skulle då vara felaktig idag men korrekt 1975? Lisinskis resonemang faller således helt på eget grepp.

 

En diskussion om att dödligt våld har minskat kan ju iofs vara korrekt. Men det handlar enligt New York Times allmänt om att läkarkåren blivit duktigare på att hantera dödligt våld.

 

Man kan tycka det är märkligt att ett organ som Dagens Nyheter försöker vilseleda sina läsare. När jag även presenterade nedanstående statistik för Lisinski blev det tvärtyst i det röret!

 

Vill man göra sin egen statistik (enkelt) kan man prova här: http://statistik.bra.se/solwebb/action/index 


Rött kort till DN:s Lisinski och Wolodarski!

 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar