tisdag, september 29, 2009

Svensk vetenskap dömer ut större vindkraftsatsningar

Energiproffsen i Kungliga Vetenskapsakademin, KVA dömer ut mer vindkraft än ca 10 TWh. Motsvarande ung en kärnreaktor. Huvudskälet är, som vi på denna blogg tidigare skrivit om, tekniskt. Det går inte att stabilisera 30 TWh i elnätet. Frekvensen skulle bli alldeles för instabil. Detta förstår en tekniker särskilt om man är utbildad i elkraft, vilket jag är.

Dessutom skulle vatten- eller kärnkraft behöva byggas ut lika mycket för att kompensera för vindbortfall. Politik är möjlighetens konst. Men ett antal politiska charlataner borde bytas ut.

Någon säger: Men vi kan ju leverera el till Tyskland. ?? Varför förröda det svenska landsskapet? Vill tyskarna fortsätta att utarma det tyska landskapet så är det deras ensak.

Det är starka lobbygrupper som argumenterar för vindkraftsutbyggnaden medan vi energisakkunniga försöker hyfsa debatten, säger professor emeritus Sven Kullander, ordförande i KVA:s energiutskott.

På måndagsmorgonen, samtidigt som näringsminister Maud Olofsson öppnade världens största vindkraftskonferens på Stockholmsmässan i Älvsjö, gick KVA:s energiutskott ut med ett uttalande om att regeringens planeringsmål om 30 TWh årlig elproduktion från vindkraft år 2020 inte är realistiskt.

Upp till 10 TWh per år är en mer realistisk siffra – trots att det är fem gånger så mycket som produceras i dag. 10 TWh årsproduktionen av el från vindkraftverk går, även om det kostar, att anpassa till det nuvarande kraftnätet och går att parera med den nuvarande kapaciteten i vattenmagasinen när det inte blåser, säger Sven Kullander.

KVA menar att regeringen inte har insett svårigheterna med att anpassa det svenska kraftnätet till de påfrestningar som en utbyggd vindkraftsproduktion innebär och inte heller problemen med att kompensera utebliven vindkraftsel med reglerkraft från vattenmagasinen.

KVA uttalar även att de ekonomiska kalkylerna måste inkludera alla systemkostnader, alltså även utbyggnaden av nätet och reglerkraften. Och då blir vindkraften dubbelt så dyr som el från bioeldade kraftvärmeverk och el från kärnkraftverk, säger Sven Kullander.


Ansvariga för rapporten är:
Sven Kullander, Professor em., Uppsala Universitet
Bengt Kasemot, Professor, Chalmers Tekniska Högskola
Bengt Nordén, Professor, Chalmers Tekniska Högskola
Bertil Fredholm, Professor, Karolinska Institutet
Dick Hedberg, Fil Dr., Kungl. Vetenskapsakademien
Georgia Destouni, Professor, Stockholms Universtitet
Harry Frank, Professor, Mälardalens Högskola
Karl Fredga, Professor em., Uppsala Universitet
Karl Grandin, Fil. Dr., Centrum för Vetenskapshistoria
Karl-Göran Mäler, Professor em., Beijerinstiutett för ekologisk ekonomi
Kerstin Niblaeus, Generaldirektör, Europeiska Unionens råd
Peter Jagers, Professor, Chalmers Tekniska Högskola
Rickard Lundin, Professor, Institutet för rymdfysik

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar