torsdag, december 05, 2013

Valfrihet och privatisering inte samma sak!

Valfrihetens demokratiska och goda budskap håller i rask takt på att förvanskas av en samlad socialistisk vänster och Sveriges Televison/Sveriges Radio tillsammans. Det var länge sedan SVT var en opartisk public service likt BBC, ARD och ZDF. Att Jan Guillou ger sig in i debatten om valfrihet är symptomatisk. Men i hans fall handlar det om hämnd efter att ha relegerats från dåvarande Solbacka Läroverk, en privatskola!

Valfrihet i skola och omsorg är grundläggande. Ända från starten har t ex Gnesta kommun sedan 1992 haft ett fritt skolval. Dvs rätten att gå i vilken grundskola eller gymnasium, som helst. Särskilt gymnasium är viktigt, då kommunen inte har denna skolform. De flesta debattörer synes tro att det är Stockholms splittrade sociala områden, som är allenarådande  och riktmärke för skolpolitiken i Sverige. Men så är det givetvis på intet vis. Gnestas socialistiska partier har dock vid de enstaka tillfällen de styrt velat inskränka på valfriheten, särskilt inom äldreomsorgen.

Att en äldre person får välja vem eller vilka som skall ge stöd i livet slutskede torde vara en helt rimlig demokratisk tanke. Valfrihet är liksom rätten att få deltaga i fria val (om nu inte den kommunistiska vänstern även motsätter sig detta) är grundläggande i en demokrati!

Med privata skolor avses de som står utanför den kommunala sektorn; t ex Walldorff, Montesori och andra skolor med specifika kulturella ambitioner samt de som verkar av rena ekonomiska intressen. Själv är jag ganska tveksam till omfattningen av de senare. Men det fria skolvalet är just fritt (även till kommunala skolor) och det skall man givetvis inte förändra. Däremot måste kraven på dessa privata business skolor förstärkas rejält. Huvudmän bör fortsättningsvis helt vara kommuner (eller hellre staten), som ger i uppdrag till skola att utföra utbildning. Därmed kan man kontrollera en gemensam resurstilldelning och att uppdraget genomförs på tänkt vis. Nu finns ingen lokal översikt, skolverket råder!

Men som en del oftast plädera för, att lägga ned och ta bort valfriheten, handlar mer vid det här laget om en unken stalinistisk samhällssyn, där man söker skapa misstro mot valfriheten för andra politiska syften!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar