Vad vet en standarutbildad journalist om p*v=R*T, Carnot-processen eller entropi. Förmodligen inte mycket! Enligt den populära vädersajten YR.NO utgör detta ett problem i den allmänna debatten.
Forskaren Rasmus Benestad vid Norges Meteorologiska institut hävdar att journalister förstår sig mycket lite på miljö och klimat för att de saknar intresse och kompetens i de naturventenskapliga diciplinerna.
Vid klimattoppmötet i Köpenhamn fanns 3.000 ackrediterade journalister från hela världen. Trots detta så menar Benestad att täckningen var tämligen dålig p g a bristande fackkunskaper i kemi och fysik.
"– Speciellt naturvetenskap, som är grundläggende för miljöförståelse av klimat eller väder och vind är områden som journalister ofta har lite kunskap om. Han uppmanar därför journalsiter att sätta sig på skolbänken och komplettera sin utbildning."
Det är oxo märkligt med vilken lätthet en del del politiker uttalar sig med bestämdhet i ämnet utan att ha tillräckliga tekniska, fysikaliska eller matematiska kunskaper. Vi vill inte peka ut något särskilt parti men lite mer kunskap skulle nog hyfsa debatten.
Den första miljömotionen för övrigt lades av Folkpartiet redan 1959 ungefär 30 år innan miljöpartiet kom in i riksdagen av herrarna Ollén och Söderquist, som handlade om naturskydd. Motionen lade bl a grunden till Naturvårdsverk och Svenska Naturskyddsföreningen!
Miljövård är inte lätt. Nu har man enligt senaste rön konstaterat att det inte bara är koldioxiden som spär på ökning av medeltemperaturen. Sotpartiklar från fossil eldning och bränning har över 40 % påverkan på klimatuppvärmningen. Sålunda är vedeldning ett stort hot mot klimatet. Man har ju hela tiden hävdat att veden skulle vara miljöneutral mht att koldioxid upptas av växande träd. Nu är det inte så längre och det skall bli intressant att se hur man utvecklar ny miljöskatt för ved! Allt detta enligt det senaste Vetenskapens Värld med Victoria Dyring på SVT.
Victoria har för övrigt ingen vetenskaplig utbildning utan är skådespelare i grunden, vilket gör hennes framträdanden energifyllda och lite spännande. Bo G Eriksson den gamle mästaren var ju kompetent men mässade ofta likt en präst!
De bruna moln, som svävar över Himalaya och värmer upp glaciärerna, kommer från den omfattande vedeldningen i Indien och grannstater samt en mindre del från lokal vedeldning i Gnesta kommun!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar