Vi har på denna blogg haft "une grand faiblesse" för kriminaldeckare. Men dock inte vilka som helst. Vi är ganska sparsmakade och uppskattar inte särskilt mycket splash an' blood genren. Därmed utesluter vi de flesta amerikanska deckarna liksom de inhemska Wallander, Beck och den rätt blodige och våldsamme Arne Dahl. Det finns även ett antal andra ganska misslyckade svenska deckare, som vi här dock förtiger!
Vi föredrar deckare med finess - typ den belgiske Georges Simenon med kommisarie Maigret eller varför inte Christie's alla Poirot eller miss Marple. Caroline Grahams's Midsomer Murders är nu inne på det 10:e året minst. Vi har sett de flesta filmerna inte bara en utan säkert två gånger. Vid tredje gången börjar vi förtvivlat leta efter alternativ. Detta gäller även kommisarie Morse's efterföljare Lewis.
De engelska varianterna är ju så bra eftersom språket är oerhört lättfattligt och några undertexter behövs knappast. Rena språkvården således till skillnad från den rätt vanliga och ofta breda amerikanska mellan västern accenten. Min erfarenhet är att i högt utbildade delar av USA, som i Silicon Valley eller Boston talar man dock en helt annan och synnerligen vårdad engelska.
Min absoluta svenska favorit är Håkan Nesser,. Jag har allt som han skrivit i bokhyllan. De flesta av hans deckare har jag sett via tysk TV om kommisarie van Veeteren, som inte uttalas som det skrivs utan "fann feteren". Det förutsatte visserligen att mann ein einsatz machte med sin gamla skoltyska. Bra med tyska TV-kanaler är att de ofta är textade (på tyska).
Tyskland har fantastiskt bra deckare. En gammal hit är Tatort, som säkert gått i 30 år. Man kan följa skådespelarna från ungdom till grånad pensionär helt fantastiskt. Tysk TV är om man kan något av språket en stor och bred informationskälla. Jag skaffade nyligen en ny digital satellitmottagare för Astra och det finns säkert flera hundra bra kanaler att titta på gratis!
England är bra på deckare. Inte bara kommisarie Barnaby i John Nettles' tappning utan en hel räcka allt från Foyles war, Tennyson, Gentel, Travis eller "Nya spår", som just nu finns på kanal nio. Men vi har saknat Agatha och nu kommer äntligen Poirot tillbaka nästa söndag på kanal sju i David Suchet's fantastiska tolkning med två avsnitt per vecka!
Förutom den engelska författarinnan Agatha Christie läser vi gärna mer moderna Ann Cleeves. Hennes deckare om Shetlandsöarna ger både underhållande kriminaläventyr liksom insikt i denna landsändas speciella förhållanden - en stil likt Håkan Nesser. Läser man henne på orginalspråk så får man även en viss övning i shetländska uttryck, som påminner om Old Norse dvs gammelskandinaviska. På Shetland betyder "bairn" inte lada utan barn! Hennes böcker är färgade i Raven Black (2006), White Nights (2008), Red Bones (2009) och Blue Lightning (2010).
Vi förväntar oss gärna en insats av betalkanalen SVT, att sända några franska TV-deckare. De är av hög klass och dessutom är språket är synnerligen vackert!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar