Är ett TV-program, som det vanligtvis seriösa UR begåvat oss med ett antal torsdagar. Som programledare har man engagerat örebroaren Natanael Derwinger. Det enda man säga om programmet är att det närmar sig slutadjektivet i programtiteln. Programledaren spelar en närmast lobotomerade person, som far runt och ställer, för skolan, helt irrelevanta frågor. I kvällens program ägnar man sig mest åt att ifrågasätta de friskolor, som går med vinst. Dessa skolor kan ju dock ofta visa upp bra skolresultat.
Annars borde ju SVT UR med sina resurser bidra till att verkligen analysera vad som gått snett med många skolor under den svenska flum-epoken. På 50- och 60-talet låg svenska skolor i topp. Efter 1992 har den gått i stå! Nu använder tyvärr SVT UR tiden till raljanta försök att häckla den pågående nödvändiga omorienteringen av skolan.
Programmet är sålunda rätt intetsägande. Inte alls likt UR:s normala kvaliteter. Derwinger är ju själv en produkt av den skola han beskriver. En skola, som bl a producerat många TV-aktörer utan djupare samhällskunskap och avsaknad av arbetslivserfarenhet.
Det finns uppenbarligen mycket bättre sätt att använda de kraftiga licenspengar, som TV-innehavare får betala varje år. Det skall bli intressant att få ta del av vad de, som betalar notan tycker. Dvs vad vill Sveriges skattebetalare ha ut av satsade pengar! Det avsnittet ser vi fram mot!
I kvällens Aktuellt fanns en något bättre ambition, där man bl a diskuterade skolans (gymnasiets) bemanning. Där redovisades att idéella friskolor har högre bemanning än kommunala och att övriga friskolor har lägre bemanning 10% än de kommunala. Ändå tycks friskolorna allmänt ge bättre resultat, vilket kan tyckas förvånande.
Vilken skola man väljer är ju ett aktivt val av elev/föräldrar. Skulle dessa friskolor dock vara så dåliga som Aktuellt påstår, skulle de knappast ha några elever kvar. Det finns gott om tomma platser på de kommunala skolorna.
I Gnesta kommun kan eleverna välja vilken skola man vill såväl kommunala som friskolor i närliggande Stockholm/Södertälje, Nyköping eller Strängnäs. Det innebär givetvis en stor valfrihet för invånarna! Något som jag är personligen stolt över att ha medverkat till. Den nya majoriteten i kommunen har ju numera strukit valfriheten ur kommunens mål.
Aktuellt m fl pekar på att många ägare till friskolor gör stora ekonomiska vinster. Det måste man givetvis förhindra. Man inser lätt att många skolägare inte är mer seriösa än de bolag, som avslöjats kring äldreomsorgen. Dessa företag skall givetvis ut ur marknaden med hjälp av lagstiftning och nya regelverk.
Det senare är ju dock en helt annan fråga och har ju inget med skolans möjlighet att förmedla kunskap. Kunskap är en funktion av det totala samspelet mellan skolans olika aktörer inklusive elever och de val som elever/föräldrar faktiskt har!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar