måndag, november 21, 2011

Lågenergilampor en miljöfara


EU har beslutat förbjuda att normala glödlampor, dem med wolframtråd. Istället skall man använda lågenergilampor (som innehåller stora mängder miljögifter kvicksilver) eller halogen (som är en växthusgas).

Enligt samma utsaga skall därmed 1/4 av elproduktionen i Sverige sparas in, vilket skulle innebära att vi kunde lägga ned ett kärnkraftverk.

Sanningen är tyvärr något annat. Jag har under flera år genom att ha många elmätare konstaterat att mängden hushållsel minskat med alla de nya lamporna medan uppvärmingen ökat lika mycket. Dvs de gamla lamporna bidrog till att värma upp huset.

Allt tal om dessa fantastiska besparingar är fullständigt felaktiga i Sverige. Däremot är det givetvis självklart att våra utomhuslampor skall vara av lågenergityp. Men det har de varit redan i många år. I södra Europa innebär det dock en besparing eftersom det är kolsvart redan kl 1900. Man behöver således mycket lyse under sommaren. Men varför exportera detta till ljusa norden på sommaren, då vi använder minimalt av lampor.

Det som blir riktigt skrämmande är att läsa miljöexperten Minna Gillbergs varningar för ett nytt kvicksilverutnyttjande i lågenergilampor. Sedan en tid tillbaka är användadet av kvicksilver förbjudet i Sverige. Men trots det används det giftiga ämnena i dessa lampor. Hur man tar rätt på en tänd lågenergilampa som gått sönder är det inte alla som har klart för sig. På Kemikalieinspektionens hemsida står att läsa:

"Öppna fönster, stäng dörren, lämna rummet i 20-30 minuter. Samla upp lampresterna med en bit kartong, torka av ytor i närheten med en fuktig trasa, lägg lamprester och trasa i en glasburk med lock, märk burken med varningstext och lämna in som miljöfarligt avfall. Använd inte dammsugare, den kan finfördela kvicksilverdropparna och då ökar risken för inandning.”

Lågenergilampor utgör både ett rejält hot mot såväl miljö, som upplysning kring intelligenta logiska resonemang!

När gjorde EU en verkligt bra insats för miljö och hälsa senast?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar