tisdag, oktober 15, 2013

(S) i topp på jobb, vård och skola

"En socialdemokratiskt ledd regering skulle föra den bästa politiken för jobb, vård och skola. Det anser en klar majoritet i en opinionsundersökning gjord av United Minds, som publiceras i Aftonbladet."


Denna undersökning och ovanstående citat får oss till funderingar kring hur folk tänker. Eftersom det är 49% som tycker att (S) skulle sköta jobb, vård och skola bättre är det dock ingen klar majoritet.

Hur kan folk veta att (S) skulle sköta detta bättre än Alliansen? De har ju inte regerat sedan 2006; dvs för 7 år sedan. Det vi vet är att (S) sköter vården i de flesta landsting. Just vården är den mest utskällda av alla. Hur kan man då ha förtroende för (S), som ju inte sköter detta särskilt bra?

Hur är det med jobben? Ja det handlar ju om behov i näringslivet. Sveriges befolkning ökar mest i hela Europa med 70-80.000 personer varje år; de flesta icke europeiska invandrare. Hur skapar man snabbt jobb för dem, som icke kan svenska och är lågutbildade, då det enligt statistiken tar i genomsnitt 7 år att få ett jobb. I ett planekonomiskt samhälle, som Vietnam eller Nord-Korea är detta givetvis inget problem. Alla utom nomenklaturan kommer att ha det lika dåligt. Men i övriga världen som drivs av marknadsekonomier är det annorlunda.

Skolan är ett diffust begrepp. Den omfattar allt från grundskola till gymnasium och högskolor/universitet. I stor utsträckning så handlar den dock om kommunala insatser och dessa varierar nog högst avsevärt mellan olika kommuner och majoritetsförhållanden. Att folk kan tycka att (S) kan sköta detta bättre känns ganska aningslöst. Hade det då inte varit bättre att opartiskt jämföra borgerliga resp socialistiska kommuners skolresultat?

Men mycket i samhället är aningslöst. Analyschefen på United Minds Carl Melin uttalar sig om att regeringen måste vinna nästan tusen väljare om dagen för att vinna valet.

Enligt vår egen uppfattning kommer inget block att få egen majoritet 2014; dvs precis som idag. Skillnaden är att det vid utseende av regeringsbildare 2014 är det riksdagen, som genom omröstning beslutar. Tidigare var det sittande regeringschef. Blir sverige-demokraterna vågmästare, som nu - är det detta parti som bestämmer vem som skall regera nästa mandatperiod! Detta under förutsättning av att blockpolitiken inte spricker.

Det skulle givetvis, som i Tyskland kunna bli en stor koalition mellan (S) och (M). Men stämningen mellan dessa partier är inte alls lika god, som i det betydligt mer pragmatiska (konsekvensorienterade) Tyskland.

Sen kan man fråga sig hur Stefan Löfvén(S), som ev regeringschef utan större språkkunskaper skall kunna hävda Sverige sak i EU:s djungelkorridorer? Vad tror sig en svensk majoritet veta om detta? I varje fall kommer Löfvén att utsättas för närmare granskning i detta avseende ju närmare valet vi kommer! Största språket i EU är tyska därefter kommer engelska och franska. Dax att börja plugga Stefan?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar